Sanayi işletmelerinde iç kontrol sisteminin değerlendirilmesi: Bir vaka analizi
Evaluation of internal control system in industrial enterprises: A case study
- Tez No: 519176
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NACİ YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: iç kontrol sistemi, kurumsal risk yönetimi, COSO modeli, Internal control system, Integrated risk management, COSO
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Doğuş Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Günümüz iş dünyasında işletme faaliyetlerinde şeffaflık, hesap verebilirlik, güvence gibi kavramların önem kazanması, denetimin ve onu destekleyen iş süreçlerinin gelişmesine de zemin hazırlamıştır. Denetimi destekleyici bir süreç olan iç kontrol faaliyetleri de bu bağlamda işletmeler için büyük önem taşımaktadır. Diğer yandan kurumsal risk yönetimi ile de ilişkili olan iç kontrol sistemi, işletmelerin amaçlarına ulaşması ve varlıklarının korunması bakımından da özel bir önem taşır. Bu nedenle günümüz dünyasının artan rekabet ortamı içinde başarılı olmak ve varlıklarını korumak isteyen tüm kurumlar etkin bir iç kontrol sistemi geliştirmek zorundadırlar. Etkin iç kontrol sistemlerinin kurulması ve geliştirilmesi ise çalışanların bu konuda eğitilmesi, bilgilendirilmesi ve süreçleri çok iyi anlaması sayesinde mümkündür. Muhasebe ve denetim örgütleri ile ile mesleki kuruluşlar değişik işletme ortamlarında en iyi çalışabilecek iç kontrol modelleri geliştirebilmek için yıllardır çalışmalarını sürdürmektedirler. 1980' li yıllarda geliştirilen COSO iç kontrol modeli bu modellerin başında gelmektedir. 2000'li yılların başında meydana gelen finansal skandalların ardından yayınlanan Sarbanes Oxley Yasası sonrası yeniden güncellenen COSO modeli günümüz işletmelerinin en yaygın olarak kullandıkları bir modeldir.
Özet (Çeviri)
In today's business world, concepts such as transparency, accountability, and assurance have gained importance in business activities, as well as the development of audit and its supporting business processes. Within this context, internal control activities as the supporting process of audit, are also of great importance for the enterprises. On the other hand, the internal control system, which is also related to corporate risk management, is of particular importance in terms of achieving the objectives of the enterprises and protecting their assets. For this reason, in highly competitive business environment, organizations want to be successful and protect their assets have to develop an effective internal control system. Developing and establising an effective internal control systems is only possible with well-educated, and informed employyes who undersand the entire control process. Accounting and auditing organizations and professional organizations have been working for years to develop internal control models that can work best in different business environments. The COSO internal control model, which was developed in the 1980s, is at the forefront of these models. The COSO model, re-updated after the Sarbanes Oxley Act, which was published after financial scandals at the beginning of the year 2000, is one of the most widely used models of today's businesses.