Hakan İlhan Kurt'un hayatı, sanatı ve şiirleri üzerine bir araştırma
A research on life, art and poems of Hakan Ilhan Kurt
- Tez No: 519193
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SOĞUKÖMEROĞULLARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyografi, Türk Dili ve Edebiyatı, Biography, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Hakan İlhan Kurt, şiir, monografi, sanat, tarih, destan, Hakan İlhan Kurt, poems, monograph, art, history, epic
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 208
Özet
Hakan İlhan Kurt, destan şiiri sahasında öne çıkan bir şairdir. Çalışmanın amacı sanatçının hayatı, sanatı ve şiirlerini bilimsel bilgiler ışığında ortaya koyarak bu değerlendirmeler ışığında onun poetikasını belirlemek ve Türk edebiyatındaki önemini ortaya çıkarmaktır. Kurt'un hayatı, onu şairlik konumuna ulaştıran, onun sanat poetikasını belirleyen çeşitli parametrelerle iç içedir. Şair, Türk tarihinin belirli dönemlerini yansıtmaya çalıştığı destan şiirleriyle birlikte toplumsala ulaşmayı hedefler. Onun asıl hedefi toplumsal hafızayı diri tutmak, toplumsal belleği canlandırmaktır. O, millî hafızanın bu toprakta yeşerdiğini bilir. Bu toprağın değerlerini belirli tarihi dönemlerden, kültürden ve coğrafyanın sunduğu imkânlardan yararlanarak açığa çıkarır. Destan şiiri çalışmalarıyla toplumun şuurlanmasına katkıda bulunmak ister. Bu hususiyetler ile millî romantik duyuş tarzı arasında bağlantı bulunur. Hakan İlhan Kurt şiirlerinin farklı bakış açıları içinde bütünlük göz önüne alınarak irdelenmesiyle izlek, şekil, dil ve üslûp düzleminde çeşitliliği de görülür.
Özet (Çeviri)
Hakan Ilhan Kurt is a poet who stands out in the genre of epic poetry. The purpose of this study is to reveal the life, art and poetry of the artist in the light of scientific knowledge, to determine his poetics in the light of these evaluators and to reveal the importance of Turkish literature. The life of the Kurt is interwoven with the various parameters that determine his poetry of art, which leads him to the position of poetry. The poet aims to reach the society together with his epic poems which he tried to reflect certain periods of Turkish history. His main goal is to keep social memory alive, to stimulate social memory. He knows that the national memory is born in this land. This value of the land from certain historical periods, cultural and geographical opportunities available by using the open. Epic poetry works to contribute to the consciousness of the society. There is a connection between these characteristics and the national romantic style of hearing. Hakan İlhan Kurt poems are examined in different points of view by taking into account the integrity and their diversity in the form of traces, shapes, languages and styles.