Futbolcularda 8 haftalık denge antrenmanlarının futbola özgü teknik becerilere etkileri ve biyomekanik analizi
The effects of 8 week balance training on soccer-specific technical abilities and biomechanical analysis in soccer players
- Tez No: 519192
- Danışmanlar: PROF. DR. NİYAZİ ENİSELER, PROF. DR. HAYRİ ERTAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Denge Antrenmanı, Kinematik, Elektromiyografi, Futbol, Postural Kontrol, Teknik, Balance Training, Biomechanics, Electromyography, Soccer, Postural Control, Technical Ability
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Amaç: Çalışmada 8 hafta süre ile uygulanan fonksiyonel denge antrenmanlarının top sürme, üst vuruş ve pas gibi futbola özgü teknik beceri performansına etkileri ve bu teknik parametrelerin uygulanması sırasında diz eklemi kinematik parametrelerin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma amatör futbol liglerinde oynayan 24 erkek futbolcu (Kontol:12 kişi, Antrenman: 12 kişi) ile gerçekleştirilmiştir. Çalışma öncesinde ve 8 haftalık denge antrenmanları sonrasında, antrenman ve kontrol grubuna pas, top sürme ve üst vuruş tekniğinin uygulanışı sırasında oluşan kinematik parametrelerin değerlendirilmesi amaçlı görüntü kaydı gerçekleştirilmiştir. Ayrıca kuvvet platformunda destek bacağı üzerinde denge testi gerçekleştirilmiş ve alt ekstremite kaslarından (M. Tibialis Anterior, M. Gastrocnemius, M. Vastus Lateralis, M. Vastus Medialis, M. Rectus Femoris, M. Biceps Femoris) maksimal istemli kasılma değerleri elektromiyografi yöntemi ile elde edilmiştir. Pas, Şut ve top sürme gibi futbola özgü teknik beceri testleri doğal çim futbol sahası koşullarında gerçekleştirilmiştir. Futbola özgü teknik beceri testleri sırasında kinematik analiz yapılması amacı ile görüntü kaydı yapılmıştır.tir. Bulgular: Pas, üst vuruş ve top sürme parametreleri gruplar arası fark göstermez iken antrenman grubu grup içi ön test ve son test pas, şut ve top sürme değerleri arasında fark bulunmaktadır(p=0,001, p=0,003, p=0,024). Ayrıca M.vastus Medialis kası maksimal istemli kasılma değerleri için gruplar arasından fark bulunmuştur(p=0,001). Sonuçlar: Sekiz haftalık fonksiyonel denge antrenmanları sonrasında antrenman grubu pas, üst vuruş ve top sürme becerilerinde gelişme gözlemlenmiştir. Ayrıca Kontrol grubu pas, üst vuruş ve top sürme değişkenlerinde ise bir fark bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this study was to investigate the effect of functional balance exercies applied for eight weeks on the performance of soccer technical abilities such as dribbling, instep kicking, passing and kinematic parameters in soccer players. Materials and Methods: The study was conducted 24 male soccer players playing in Turkish Football Federation (TFF), 1st Amateur Division. Players are randomly assigned as intervention group (n=12) and control group (n=12). Balance ability of the both groups has been measured before 8 week soccer specific balance training under laboratory condition, by standing on a force platform during 30 seconds. Besides, Maximum Voluntary Contraction (MVC) values of six different lower extremity muscles have been recorded by using Electromyography (EMG). For the evaluation of football-specific technical skills; passing, shooting and dribbling tests was performed under real field conditions. Lastly, all the technical skill tests have been recorded and subsequently analyzed in order to define biomechanical components of the support leg. Results: There was a significant difference between pre and post tests for the balance ability in the intervention group. Besides, there was also a statistically significant difference for football-specific technical skills; passing (p=0,001, shooting p=0,003 and dribbling p=0,024 skills between pre and post tests in the intervention group. Conclusion: As a result of eight weeks of functional balance training, the training group passing, kicking and dribbling performance improvement was observed however there were no difference was found in the control group passing, kicking and dribbling variables.