Sait Faik Abasıyanık'ın sanat eserlerinin arketipsel eleştiri yöntemi ile tahlili
The analysis of Sait Faik Abasiyanik's art works by the archetypical critique method
  1. Tez No: 519328
  2. Yazar: SEDA ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜMTAZ SARIÇİÇEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Sait Faik Abasıyanık, Arketipsel İnceleme, Psikanaliz, Roman, Hikâye, Şiir, Sait Faik Abasıyanık, Archetypical Research, Novel, Story, Poem
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Eski Yunanca bir sözcük olan“arketip”i modern psikolojiye kazandıran bilim adamı Carl Gustav Jung'tur. Jung'a göre arketip; hem biçim, hem anlam bakımından arkaik kalıntılar taşıyan, sınırları kesinlikle belli olan bir düzendir; kalıtımsal bir düşünce değil bir işleyiş tarzıdır. Başka bir ifade ile bilinci etkileyen ve her insanın ortak bilinçdışını oluşturan“içteki”ortak etkenler; yani ortak bilinçdışında yer alan imgelerdir. Arketiplerin en çok ortaya çıktığı alanlar mitolojik metinler olmakla birlikte modern metinlerde de sık sık arketiplere rastlanmaktadır. Ancak, onların mitolojideki görünüş biçimleri ile çağdaş eserlere yansıma biçimleri arasında farklar vardır. Örneğin mitolojik eserlerdeki ağzından alev saçılan ejderha motifinin işlevini günümüz metinlerinde güçlü bir silah alabilir. Şiir türü sembolik anlatımın en yoğun olduğu metinler olması bakımından arketiplerin en çok görüldüğü sanatlardandır. Türk edebiyatının en önemli hikâyecilerinden biri olan Sait Faik Abasıyanık'ın sanat eserlerinde arketipsel motiflerin araştırılması bu çalışmanın konusunu oluşturmaktadır. Teoride psikanaliz ve arketip kuramının temel unsurları, semboller ve arketipsel doğa imgeleri ile ilgili bilgiler verildikten sonra; bu bilgiler ışığında yazarın eserleri değerlendirilmiştir. Sait Faik Abasıyanık'ın yapılan incelemede bu motifleri oldukça sık kullandığı tespit edilmiş; zaman zaman bunlara arketipsel anlamlar yüklediği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Carl Gustav Jung, a scientist who has brought the ancient Greek word“ archetype ”to modern psychology. According to Jung, the Archetype; It is a pattern that carries archaic remains in terms of both form and meaning and is absolutely certain of its boundaries; It's not a hereditary thought, it's a functioning style. In other words,“inner”common factors affecting consciousness and constituting the common unconscious of every human being; In other words, the images contained outside the common consciousness. The most common areas of the archetypes are mythological texts as well as they are often found in modern texts. However, there are differences between the forms of appearance in mythology and the forms of reflection to contemporary works. For example, the function of the dragon motif, which is flaming from his mouth in mythological works, can take a powerful weapon in today's texts. The research of the archetypical motifs in the masterpieces of Sait Faik Abasiyanik, one of the most important storyteller of Turkish literature, constitutes the subject of this study. After giving information about the fundamental elements of psychoanalysis and archetype hypothesis, symbols and archetypical nature images in theory; the author's works have been evaluated in light of this information..As a result of the research, it has been observed that the author used these motifs quite often.