Üniversite öğrencilerinin psikolojik iyi oluş düzeylerinin stres, stresle başa çıkma tarzları ve sosyal destek değişkenleri bakımından incelenmesi
An investigation of psychological well-being, stress, coping and social support of university students
- Tez No: 519362
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN PİŞKİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik iyi oluş, stres, stresle başa çıkma ve sosyal destek, Psychological well being, stress, coping with stress and social support
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitimde Psikolojik Hizmetler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
Bu çalışmada üniversite öğrencilerinin psikolojik iyi oluş düzeylerinin algılanan stres, stresle başa çıkma tarzları ve sosyal destek değişkenleri bakımından incelenmesi amaçlanmıştır. İlişkisel tarama modelinde tasarlanan araştırmanın çalışma grubunu Uludağ Üniversitesi, Eğitim Fakültesinin farklı programlarından 563 öğrenci oluşturmuştur. Çalışma grubuna Psikolojik İyi Oluş Ölçekleri, Algılanan Stres Ölçeği, Stresle Başa Çıkma Tarzları Ölçeği, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS programında çözümlenmiştir. Öğrencilerin psikolojik iyi oluş, algılanan stres, stresle başa çıkma tarzları ve sosyal destek puanlarının sınıf düzeylerine göre farkı tek yönlü varyans analizi ile test edilmiş, cinsiyet açısından fark olup olmadığını belirlemek için t-testi kullanılmıştır. Değişkenlerin psikolojik iyi oluşun önemli birer yordayıcısı olup olmadıkları basit doğrusal regresyon analizi ve çoklu doğrusal regresyon analizi ile incelenmiştir. Araştırmada öğrencilerin psikolojik iyi oluş, stres, stresle başa çıkma tarzları ve sosyal destek düzeylerinin sınıf düzeyi değişkenine göre anlamlı biçimde farklılaşmadığı bulunmuştur. Bulgular ayrıca erkek ve kadınların stres düzeyleri arasında anlamlı bir farkın olmadığını ortaya koymuştur. Kadınların psikolojik iyi oluş ve aileden algılanan sosyal destek düzeylerinin erkeklerden daha yüksek olduğu; kadınların ve erkeklerin problem ve duygu odaklı başa çıkma tarzlarını kullandıkları gözlenmiştir. Araştırmada ayrıca, stres, stresle başa çıkma tarzlarının dört alt boyutu ve sosyal desteğin iki alt boyutunun psikolojik iyi oluşun önemli yordayıcıları olduğu belirlenmiştir. İyimser yaklaşım ve özel bir insandan algılanan sosyal desteğin ise psikolojik iyi oluşu anlamlı biçimde yordamadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to examine the relationship between stress, coping strategies and social support with psychological well-being levels of university students. This study, conducted by the relational screening model. The study group was 563 undergraduate students attending to the various departments at Educational Faculty of Uludağ University in 2017-2018 academic year. The data were collected by using Psychological Well-being Scales, Perceived Stress Scale, Ways of Coping Inventory and Multidimensional Scale of Perceived Social Support. The results indicated that psychological well-being, stres, coping and social support did not vary significantly in terms of study year. It was found that the level of psychological well-being and perceived social support from family of women were significantly higher than those of males. It was observed tahat both genders used problem and emotional coping. Significant gender differences were not observed on stress. It was found that stress, four subdimentions of coping strategies and two subdimentions of social support were significant predictors of psychological well being. Psychological well being was not predicted significantly by wishful thinking and social support from significant others.