Yeni mezun hemşirelerde işe hazır olma ölçeğinin geçerliği ve güvenirliği
The validity and reliability of the work ready scale for new graduated nurses
- Tez No: 519401
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MANAR ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Geçerlik, Güvenirlik, İşe Hazır Olma, Ölçek, Yeni Mezun Hemşire, Validity, Reliability, The Work Readiness, Scale, New Graduated Nurse
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
İş'te geçirilen sürenin verimli ve etkili bir şekilde kullanılması bireyin işine hazır olması ile ilişkilidir. Yeni mezun hemşirelerin işe hazır olması ve işyerinde tutulması, sağlık kuruluşlarında kaliteli, güvenli ve maliyet etkin bir hasta bakımının sunulabilmesi için gereklidir. Bu nedenle yeni mezun hemşirelerin işe hazır oluşluğunu ve işte kalmalarını sağlamak için gerekli düzenlemelerin yapılması gerekmektedir. Bu araştırma, Yeni Mezun Hemşirelerde İşe Hazır Olma Ölçeği'ni Türkçe' ye uyarlamak, geçerlik ve güvenirliğini belirlemek amacıyla yapılan metodolojik tipte bir çalışmadır. Araştırma Konya'da bulunan hastanelerde çalışan ve meslekte 0-3 yıl arası görev yapan hemşirelerden gönüllülük esasına dayanarak 380 kişiyle yapılmıştır. Araştırmanın verileri Mart 2017-Haziran 2017 tarihleri arasında toplanmıştır. İşe Hazır Olma Ölçeği 46 madde ve dört alt boyuttan (İş yeterliliği, sosyal zeka, örgütsel farkındalık, kişisel çalışma özellikleri) oluşan 10'lu likert tipi bir ölçektir. Ölçeğin toplamının cronbach alfa güvenirlik katsayısı tüm ölçek için .94 bulunmuştur. Ölçek maddelerinin madde-toplam puan korelasyon katsayıları .28 – .73 arasında olduğu belirlenmiştir. Ölçeğin zamana bağlı değişkenliği için yapılan test-tekrar test analizi sonucunda her iki uygulamaya ilişkin korelasyon katsayısı .83 ile .94 arasındadır. Ölçeğin yapı geçerliğini test etmek için doğrulayıcı faktör analizi yapılmıştır. Ölçek orijinali gibi dört alt boyuttan oluşmaktadır. Yeni Mezun Hemşirelerde İşe Hazır Olma Ölçeği'nin Türkçe formunun geçerli ve güvenilir olduğu belirlenmiştir. .
Özet (Çeviri)
The efficient and effective use of the job is associated with the individual being ready for work. New graduate nurses who ready to work and stay in the workplace are needed to provide quality, safe and financially effective patient care in health care institution. For this reason, the necessary arrangements must be made to ensure that the newly graduated nurses are ready to work and continue to work. This research is a methodological type study designed to adapt the Work Readiness Scale in new graduated nurses to turkish and to determine its validity and reliability in nursing. The research was applied to 380 persons based on volunteerism from the nurses working in the hospitals in Konya and nurses employed for 0-3 years in profession. The data of the study were collected between March 2017 - June 2017. The Work Readiness Scale is a 10-point likert-type scale consisting of 46 items and four sub-dimensions (work competence, social intelligence, organisational awareness, personal work characteristics). The cronbach alpha reliability coefficient of the scale total was .94 for the whole scale. The item - total score correlation coefficients of the scales were determined to be between .28 – .73. As a result of the test - retest analysis for time - dependent variability of the scale, the correlation coefficient for both applications is between .83 and .94. Confirmatory factor analysis was performed to test the validity of the scale. The scale consists of four sub-dimensions like the original. It has been determined that the Turkish form of the Work Readiness Scale in New Graduated Nurses is valid and reliable.