Doğum beklentileri ve deneyimleri ölçeği'nin Türkçe geçerlilik güvenirlik çalışması
The Turkish validity and reability of childbirth expectations and childbirth experiences scale
- Tez No: 519453
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRE YANIKKEREM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Doğum Beklentileri ve Deneyimleri Ölçeği, geçerlilik-güvenirlik, doğum beklentileri, doğum deneyimleri, Childbirth Expectations and Childbirth Experiences Scale, validity-reliability, childbirth expectation, childbirth experiences
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Doğum Beklentileri ve Deneyimleri Ölçeği'nin Türkçe geçerlik-güvenilirliği çalışmasının yapılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma Manisa'da bir hastaneye doğum için gelen, çalışmaya katılmayı kabul eden ve araştırma kriterlerine uyan 360 gebeden oluşmaktadır. Araştırma 12.04.2016- 21.11.2016 tarihleri arasında yürütülmüştür. Bu araştırmada kadınların sosyodemografik özelliklerini inceleyen soru formu, doğuma ilişkin özellikler soru formu, Doğum Deneyimleri ve Beklentileri Ölçeği kullanılmıştır. Doğum Beklentileri ve Deneyimleri Ölçeği'nin geçerlik analizinde dil geçerliliği, yapı geçerliliği için Regresyon analizi ve student t test yapılmış, iç tutarlılık analizinde cronbach alfa katsayısı ve madde korelasyonu kullanılmıştır. Bulgular: Doğum Beklentileri ve Deneyimleri Ölçek-2 Cronbach alpha değeri 0,891'dir. Çalışmaya katılan kadınların beklentilerinin %81,7'i karşılanmış, olmasını beklemediği beklentilerinin %32,1'i karşılanmıştır. Sonuç: Doğum beklentileri ve deneyimleri ölçek-2 Cronbach alpha değeri katsayısının yüksek olduğu görülmektedir. Türkçe'ye uyarlanan bu ölçek geçerli ve güvenilirdir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to perform the validity and reliability study of the Turkish version of the Childbirth Expectations and Childbirth Experiences Scale. Material and method: The study included 360 pregnant women applied to the for a birth to a hospital in Manisa, who had research criteria and agreed to participate in the study. The study conducted between April 12, 2016 and November 21, 2016. In the study questionnaire included women's sociondemographic characteristic, birth related question form, Childbirth Expectations and Childbirth Experiences scale were used. For the validity analysis of Childbirth Expectations and Childbirth Experiences, language validity and regression analysis for construct validty was used. Cronbach alpha coefficient and item correlation were used for internal consistency analysis. Result: Satisfaction status Cronbach alpha value of the Childbirth Expectations and Childbirth Experiences Scale-2 found as 0,891. 81,7% of the women who participated in the study were met and 32,1% of the expectations that they did not expected were met. Conclusion: Childbirth Expectations and Childbirth Experiences scale-2 is seen to be high Cronbach alpha value coefficient. The scale addapted to Turkish is valid and reliabled.