Terör olaylarının ülke CDS primlerine ve hisse senedi piyasalarına etkisi: Avrupa bölgesi ve Türkiye özelinde
Impact of terrorism on sovereign cds premium and stock market: Case of European region and Turkey
- Tez No: 519489
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKKI ARDA TOKAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Terör, Ülke CDS primi, Olay analizi, Getiri, Volatilite, Terror, Sovereign CDS Premium, Event Study, Return, Volatility
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Çalışmanın amacı terör olaylarının, özellikle İslami kökenli terör olaylarının, finansal piyasalara etkisini ülke CDS primleri ve hisse senedi piyasaları özelinde incelemektir. Bu etki Belçika, Danimarka, Fransa, Almanya, İtalya, İspanya, İsveç, İngiltere ve Türkiye'nin yer aldığı 9 ülke kapsamında 2008-2017 dönemi itibariyle olay analizi yöntemi kullanılarak incelenmiştir. Çalışmada terör olaylarının ülke CDS primlerinin ve hisse senedi piyasalarının davranışını getiri ve oynaklık açısından etkileyip etkilemediğine bakılmıştır. Çalışmada kullanılan verilere Thomsan Reuters veri tabanından ulaşılmış olup bu verileri çalışmada yer alan ülkelerin 5 yıl vadeli ülke CDS primleri ve hisse senetlerinin kapanış fiyatları oluşturmaktadır. Avrupa Bölgesi'nde yer alan 8 ülke için sadece İslami kökenli terör olaylarına bakılırken, Türkiye için IŞİD, PKK ve FETÖ ayrımına gidilmiştir. Çalışma sonucunda ülkeler terör olayları sonrasındaki 10, 20, 30 ve 45 günlerinde terör öncesine göre hem borsa getirileri açısından hem de 5 yıl vadeli ülke CDS primleri getirisi açısından birkaç istisna dışında anlamlı farklılık göstermemiştir. Bunun yanı sıra ülkelerin her iki piyasa için de volatiliteleri benzer davranış göstererek terör olayı öncesine göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study is to examine the effect of terrorist incidents, especially Islamic terrorism, on the financial markets in terms of sovereign CDS premiums and stock market. This impact has been examined by using event analysis method in the period of 2008-2017 in 9 countries which takes place Belgium, Denmark, France, Germany, Italy, Spain, Sweden, United Kingdom and Turkey. In the study, it was examined whether terrorist incidents affected the behavior of CDS premiums and stock market in terms of returns and volatility. The data used in the study were obtained from the Thomsan Reuters data base, which constitutes the closing prices of the CDS premiums and shares of the countries with 5 years maturity. While in the European region, only Islamic terrorism has been considered for the eight countries, ISID, PKK and FETO distinction is made for Turkey. As a result of the study, countries did not show any significant difference in terms of stock returns and 5-year CDS premium incomes at 10, 20, 30 and 45 days after the terrorist attacks except for a few exceptions. In addition, the volatility of countries in both markets showed a similar behavior, showing a statistically significant difference compared to the pre-terrorism case.