Tiazolidindion grubu pioglitazonun NB2A hücre kültürü üzerindeki etkilerinin araştırılması
Investigation of the effect of tiazolidinedion group pioglitazone on NB2A cell culture
- Tez No: 519498
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KAMİL VURAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: NB2a, MTT, Nörotoksisite, klorpirofos, apoptozis, nörotoksisite tarama testi, NB2a, MTT, neurotoxicity, chlorpirofos, apoptosis, neurotoxicity screening test
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Amaç: Fare beyin hücre hatı (NB2a) üzerine pioglitazon in vitro sitolojik, biyokimyasal ve farmakolojik etkilerinin ilk defa araştırılması amaçlanmıştır. Ayrıca literatürde tez kapsamında test edilen pioglitazon maddesinin beyin tümörü hücrelerinde çoğalmayı baskılayıp baskılamadığı konusunda herhangi bir araştırmaya rastlanmamıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda pioglitazon çeşitli konsantrasyonlarda kültür ortamına ilave edilerek hücre çoğalması üzerine etkileri 3-(4,5 dimetylthiazol-2-yl) - 2,5 diphenltetrazolium bromide (MTT) yöntemi kullanılarak belirlenmiştir. Bulgular: Bulgularımız sözkonusu bileşiklerin düşük konsantrasyonlarda antioksidan aktivitelerinin varlığını ve yüksek konsantrasyonlarda ise sitotoksik etkili olduklarını ortaya koydu. Sonuçlar: Nörotoksik etkiye sahip moleküllerin oluşturacakları nöron hasarları PG ile önlenebileceği ve toksik maddelerin santral sinir sisteminde oluşturduğu hasarının niteliği de araştırılacağı için oluşmuş hasarın tedavisi ile hasarın gelişmesinin önlenmesi için yardımcı tedavilerin bulunması için de bir çıkış kaynağı olabilecektir.
Özet (Çeviri)
Objective: It is aimed to investigate in vitro cytological, biochemical and pharmacological effects of pioglitazone on mouse brain cell line (NB2a) for the first time. In addition, no research has been found in the literature on whether pioglitazone, tested in the thesis, suppresses proliferation in brain tumor cells. Material and method: In our study, pioglitazone was added to the culture medium at various concentrations the effects on cell proliferation were determined using 3- (4,5-dimethylthiazol-2-yl) -2,5-diphenytetrazolium bromide (MTT) method. Results:Our findings show that these compounds have the antioxidant activity at low concentrations and cytotoxic effects at high concentrations. Conclusion: Neurotoxic effect of these molecules to produce the damage to neurons can be prevented with PG and toxic substances on the central nervous system, and the nature of the damage created in the araştırılacağı treatment of damage occurred to preventing the development of damage with the the presence of an output for auxiliary treatment for source.