Enflasyon ve döviz kuru nedensellik ilişkisi: Kırılgan beşli örneği
The causal relationship between inflation and exchange rate: Evidence from fragile five
  1. Tez No: 519502
  2. Yazar: MERYEM HAKSES
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BİLGE CANBALOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Enflasyon, Döviz kuru, Toda - Yamamoto, Nedensellik, Kırılgan Beşli, Inflation, Exchange rate, Toda – Yamamoto, Causality, Fragile five
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Finans Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışmanın amacı Kırılgan Beşli ülkeleri olan Brezilya, Endonezya, Güney Afrika, Hindistan ve Türkiye ülkelerindeki enflasyon ve döviz kuru arasındaki nedensellik ilişkisini incelemektir. Amerika Merkez Bankası'nın (FED) 22 Mayıs 2013'te tahvil alımlarını azaltacağını duyurması üzerine ABD doları karşısında ulusal paraları en çok değer kaybeden bu ülkeler Morgan Stanley (2013) tarafından yayınlanan raporda“Kırılgan Beşli”olarak isimlendirilmiştir. Bu çalışma 2008 Küresel Finansal Kriz sonrası dönemi göz önüne alarak 2008:10 – 2016:12 dönemlerine ilişkin aylık verileri kullanılmıştır. Çalışma kapsamında Toda – Yamamoto (1995) yöntemi kullanılarak uzun dönem döviz kuru ve enflasyon ilişkisi Granger nedensellik analiziyle, kısa dönem ilişkisi ise Pesaran ve Shin'in (1998) genelleştirilmiş etki tepki analiziyle incelenmiştir. Çalışmanın bulguları sonucunda, Brezilya ve Endonezya ülkelerinde döviz kuru ve enflasyon arasında uzun dönemli çift yönlü ilişki varken, Güney Afrika, Hindistan ve Türkiye için bu iki değişken arasında uzun dönemli Granger nedensellik ilişkisine rastlanmamıştır.
Özet (Çeviri)
This study examines the causal relationship between exchange rate and inflation for Brazil, Indonesia, South Africa, India and Turkey categorized as“Fragile Five”country group. These countries are categorized as Fragile Five by Morgan Stanley (2013) since their domestic currencies depreciated most against US dollar after that Federal Reserve (FED) announced their plan of reduction in asset purchase program on 22 May 2013. As for econometric methodology, Toda – Yamamoto (1995) approach is utilized to detect the long-run causalities between exchange rate and inflation by Granger analysis and the short-run link between them by generalized impulse and response analysis of Peseran and Shin (1998). The empirical findings offer that there exist bidirectional long-run causal relationships between exchange rate and inflation in Brazil and Indonesia, whereas there exists no evidence for long-run causal relationship between these two variables for South Africa, India and Turkey.