Cerrahi birimlerde çalışan hemşirelerin hasta güvenliğine ilişkin tutumlarının değerlendirilmesi
Evaluation of surgical nurses' attitudes related to patient safety
- Tez No: 519516
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EBRU ÖNLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, Cerrahi Birimler, Hasta Güvenliği, Nursing, Surgical Units, Patient Safety
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu araştırma, cerrahi birimlerinde çalışan hemşirelerin hasta güvenliğine ilişkin tutumlarını değerlendirmek amacıyla tanımlayıcı olarak planlandı. Araştırmanın evrenini, Tekirdağ ve Çanakkale illerinde yer alan 4 hastanenin cerrahi birimlerinde çalışan 409 hemşire, örneklemini ise, basit rastgele örneklem yöntemi ile seçilen 231 hemşire oluşturdu. Araştırmanın verileri, literatür doğrultusunda hazırlanan Çalışan Bilgi Formu ve Sexton ve diğ. tarafından 2006 yılında geliştirilen, Baykal ve diğ. tarafından 2010 yılında Türkçe'ye uyarlanan Hasta Güvenliği Tutum Ölçeği ile toplandı. Veriler SPSS 18.0 programı ile değerlendirildi. İstatistiksel analizler; frekans, yüzde, ortalama, standart sapma, Mann Whitney U, Kruskal Wallis testi ve Spearman Korelasyon Analizi kullanılarak yapıldı. Hemşirelerin Hasta Güvenliği Tutum Ölçeği toplam puan ortalamaları 123,170 ± 24,076 ve orta düzeyde bulundu. Ölçeğin alt boyutlarından, en yüksek puanın 'iş doyumu' alt boyutundan, en düşük puanın ise 'güvenlik iklimi' alt boyutundan alındığı belirlendi. Hasta Güvenliği Tutum Ölçeği toplam puanları ile; hemşirelerin yaşları, mesleki deneyimleri ve haftalık çalışma saatleri arasında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde farkın olmadığı, ameliyathane hemşirelerinin Hasta Güvenliği Tutum Ölçeği toplam puanlarının, cerrahi servis ve yoğun bakım hemşirelerin puanlarından istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek olduğu bulundu. 18-30 yaş grubunda olan hemşirelerin 'yönetim anlayışı' puanı, 31-40 yaş arası olan hemşirelerin puanlarından, haftada 40 saatten fazla çalışan hemşirelerin 'iş doyumu' alt boyutu puanları haftada 40 saatten az çalışan hemşirelerin puanlarından, ameliyathane hemşirelerinin 'ekip çalışması' ve 'güvenlik iklimi' alt boyut puanları cerrahi servis ve yoğun bakım hemşirelerinin puanlarından, ameliyathane hemşirelerinin 'yönetim anlayışı' alt boyutu puanı cerrahi servis hemşirelerinin puanlarından anlamlı derece yüksek bulundu. Cerrahi servis hemşirelerinin 'stresi tanımlama' alt boyut puanının en yüksek olduğu, onu sırasıyla ameliyathane ve cerrahi yoğun bakım hemşirelerinin takip ettiği belirlendi. Sonuç olarak, hemşirelerin hasta güvenliğine ilişkin tutumları orta düzeydedir ve geliştirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
This research has been planned descriptively to evaluate the attitudes of nurses, whowork in the surgical units, towards patients safety. Sample population included 231 surgical nurses were chosen with simple random sample method through 409 surgical nurses of the 4 hospitals in Tekirdağ and Çanakkale were collected by using personnel information form prepared in accordance with literatür and Safety Attitudes Questionnare (SAQ) developed Sexton et al. developed in 2006 by Baykal et al. adapted to Turkish in 2010 by. The data was analysed using SPSS 18.0 .Frequency, percentage, average, standard deviation, Mann Whitney U, Kruskal Wallis and Spearman Correlation analysis were used for data analysis. The average score of safety attitudes of nurses' were 123,170 ± 24,076 and medium-level. The job satisfaction had the highest, the safety climate had the lowest scores within the subscales of SAQ. There is no statistically meaningful difference between the average scores of safety attitudes of staff according to ages, weekly working hours and job experience of staff. The average scores of safety attitudes of operating room (OR) nurses than nurses who work in inpatient surgical unit and surgical intensive care unit (ICU). The perception of management sub-scale's average scores of nurses aged between 18-30 were statistically higher than the scores of nurses between the ages of 31-40. The average scores of ''job satisfaction'' subscale of nurses who work more than 40 hours per week were statistically higher than the scores of nurses working less than 40 hours per week. The average scores of ''teamwork'' and ''safety climate'' sub-scale of OR nurses were higher than scores of nurses who work in surgical inpatient unit and intensive care unit. The average scores of ''perception of management'' of OR nurses were statistically higher than scores of surgical inpatient unit nurses. The average scores of ''stress recognition'' of surgical inpatient service nurses were the highest, it is followed by scores of OR nurses and surgical ICU nurses. Finally, the average score of safety attitudes of nurses' were medium level and their attitudes towards patient safety should be improved.