Günümün Türk dizilerinde hegemonik erkeklik temsili: Diriliş 'Ertuğrul', Söz, Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz dizilerinin analizi
Representation of hegemonic masculunity in today's Turkish TV series: The analysis of the TV series, Diriliş 'Ertuğrul', Söz, Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz
- Tez No: 519530
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYBİKE SERTTAŞ ERTİKE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Radio and Television, Sociology, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Söylem Analizi, Hegemonik Erkeklik, TV Dizileri
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Medya ve Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Günümüz Türk Dizilerinde Hegemonik Erkeklik Temsili: Diriliş“Ertuğrul”, Söz, Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz Dizilerinin Analizi hegemonik erkeklik kavramı bağlamında erkek karakterlerin kişilik ve fiziksel özellikleri, hegemonik erkek söylemi ve hegemonik erkek temsili incelenmiştir. Bu bağlamda seçilen örnek yapımlar 'Eleştirel Söylem Analizi' sonuçlarına göre değerlendirilmiştir. Oluşturulan tablo ile“Dizilerin türü, konuları ve ana karakterleri, ana karakterin fiziksel görünümleri ve psikolojik betimlemeleri, sosyal yaşamdaki konumları, bu dizilerdeki erkek karakterlerin diğer karakterlerle ilişkisi, hegemonik erkekliğe dair söylemler, hegemonik erkekliğin temsili”kriterleri derinlemesine incelenmiştir. Sonuç olarak, en çok izlenen dizilerin ana karakterleri erkektir. Dizilerdeki erkek karakterler güçlü, akıllı, çevresi tarafından sevilen ve saygı gören özelliklere sahiptir aynı zamanda ana karakterlerin argo kullanmayı seven ve hegemonik oldukları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Representation of hegemonicmasculinity in today'sTurkishTv Series: Theanalysis of Tv Series such as Diriliş“Ertuğrul”, Söz, Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz wasexamined in theconcept of hegemonicmasculinity, personality and physical characteristics of male characters, hegemonic male discourse and hegemonic male representaion . Selected sample productions in this context were evaluated according to the results of 'Critical Discourse Analysis.' With this generated table, the types and the topics of the Tv series,their main characters, physical apperances of main characters, and their psychological descriptions, their positions in social life, the connection between the male characters in these Tv series with the other characters, discourses about hegemonic masculinity, and the representation of hegemonic masculinity were studied in depth. As a consequence,the main characters of themost popular Tv series are male.Male characters in these TV Series are strong, intelligent, loved and respected by their surroundings. Besides, it has been determined that the main characters love to use slang and they are hegemonic. KeyWords: Critical Discourse, HegemonicMasculinity, The TV Series