The influence of workplace democracy on employees' creativity
Çalışanların yaratıcılığına iş yerinde demokrasinin etkisi
  1. Tez No: 519529
  2. Yazar: TUĞBA ÖZCAN MERİÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. AYŞE BEGÜM ÖTKEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: iş yerinde demokrasi, demokrasi, yaratıcılık, yaratıcı düşünme, çalışanların yaratıcılığı, workplace democracy, democracy, creativity, creative thinking, employees' creativity
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
İş hayatında bireylere verilen değer arttıkça çalışma ortamlarının çalışanlara yönelik olması gerektiği bilinci de yayılmaya başlamıştır. Yöneticilerin tek karar mekanizması olduğu yapı yerine, çalışanların seslerine kulak veren çalışma ortamları önem kazanmaya başlamıştır. Bu gelişmeler aynı zamanda çalışanların olumlu katkılarda bulunabilecekleri ve çalışmalarında yaratıcı olabileceği bir alan yaratmaktadır. Bu çalışmanın amacı,“iş yerinde demokrasi”ve“yaratıcılık”arasındaki ilişkiyi değerlendirmektir. Elde edilen bulgular özellikle yöneticilere demokratik bir iş ortamının çalışanların yaratıcılığı üzerinde nasıl bir etkisi olduğu hakkında ışık tutması beklenmektedir. Bu çalışma öncelikle iş yeri demokrasisi ve yaratıcılık arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığına yönelik açıklayıcı ve hipotez testidir. Araştırma tasarımının niteliği nicel araştırmadır ve kesitseldir. Veriler, Türkiye'nin bazı özel sektör kuruluşlarında çalışan 175 çalışandan toplanmıştır. Sonuçlara göre; demokratik iş ortamına sahip işletmelerde, çalışanların yaratıcılıkları yüksek bireyler olduğu ve işlerinde yaratıcılıklarını kullanmaları daha olası olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
As the value given to individuals in business life increases, the awareness about individual focused work environments has also started to spread. Instead of the structure where managers are the only decision mechanism, the working environments that listen to the employees' voices have gained importance. These developments also create an area where employees can make positive contributions and be creative at work. The purpose of this study is to assess the relationship between“workplace democracy”and“creativity”. The findings are expected to guide the managers in particular about the democratic workplaces' impact on employees' creativity. This study is primarily an explanatory and hypothesis test for whether there is a meaningful relationship between workplace democracy and creativity. The quality of the research design is quantitative and cross-sectional. Data was collected from 175 employees of various private sector organizations in Turkey. According to the results; it has become clear that in enterprises with a democratic work environment, employees are highly creative individuals and are more likely to use their creativity in their work.