Siirt ilinin göç ve sosyo-ekonomik bilgileri
Migration and socio-economic information of Siirt province
- Tez No: 519532
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEMİH SERKANT AKTUĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Siirt, Göç, Ekonomi, Sosyo - Ekonomik Göstergeler, Siirt, Migration, Economy, Socio - Economic Indicators
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Siirt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Kişi ve topluluklar, insanlık tarihinin başlangıcından itibaren daha iyi şartlarda yaşamak, doğal afetlerden kaçmak, inançlarını daha iyi yaşamak ve güvenlik gibi nedenlerden dolayı yaşadıkları yerleri terk ederek başka coğrafyalara göç etmişlerdir. Bu bakımdan göçün insanlık tarihinden itibaren başladığını ve bireylerin kaçınamayacakları bir süreç olduğu düşünülmektedir. Toplulukların göç hareketlerini incelerken ele alınacak unsurların başında demografik veriler ve sosyo-ekonomik göstergeler bulunmaktadır. Demografik veriler içinde yer alan nüfus, yaş ve cinsiyet yapısı gibi veriler ile tarım, hayvancılık, sanayi, dış ticaret, eğitim ve sağlık gibi sosyo-ekonomik göstergeler, gerçekleşen göç hareketleri ile ilgili veri sunarken, aynı zamanda şehir, bölge veya ülkelerin gelişmişlik düzeyleri hakkında bilgi vermektedir. Türkiye'de gerçekleşen göç hareketleri incelendiğinde göçlerin büyük bir çoğunlukla gelişmemiş bölgelerden, gelişmiş bölgelere doğru ve genellikle ekonomik nedenlere bağlı olarak gerçekleştikleri görülmektedir. Siirt ilinde gerçekleşen göç hareketleri incelendiğinde ise göçlerin genellikle sosyal, ekonomik, etnik ve siyasi nedenlere bağlı olarak ve büyük bir oranda sosyo-ekonomik bakımdan daha fazla gelişmiş kentlere doğru gerçekleştiği görülmektedir. Bu tezin amacı, Siirt ilinde gerçekleşen göçler ile Siirt ilinin sosyo-ekonomik yapısını tespit ederek, göçlerin sosyo-ekonomik yapı üzerindeki olumsuz durumları en aza indirmek ve bölgesel kalkınmaya katkı sunmaktır. Bu çalışmanın özellikle bu alanda yapılan çalışmalarda görülen eksiklikler ve daha sonra yapılacak çalışmalara kaynak oluşturması bakımından önem taşıdığı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Individuals and communities have migrated to other geographical areas since the beginning of human history, for having better life conditions, escaping natural disasters, living their beliefs better, and leaving places where they live for the security reasons. In this respect, it is thought that migration starts from the history of mankind and is a process that individuals can not avoid. Demographic and socio-economic indicators are at the forefront of elements to be considered when examining communities' migration movements. Data on demographic data such as population, age and gender structure, and socio-economic indicators such as agriculture, livestock, industry, foreign trade, education and health provide information on the actual migration movements and also information on the development levels of cities, regions or countries that it serves. Considering migration movements that took place in Turkey, migrations are seen to take place largely from underdeveloped regions, towards developed regions and generally depending on economic reasons. When the migration movements in Siirt province are examined, it is seen that immigration is mostly carried out towards socio-economic and more developed cities depending on social, economic, ethnic and political reasons. The purpose of this thesis is to determine the socio-economic structure of the Siirt province with the migrations taking place in Siirt province and to minimize the negative situations on the socio-economic structure of migrants and contribute to the regional development. This study is considered to be of particular importance in terms of the deficiencies seen in the work carried out in this area, and in terms of creating resources for future studies.