The effect of graphic design materials on the retention level of viewers in prime time television newscasts programs
Grafik tasarım malzemelerinin televizyon haber programlarının hatırlanması üzerindeki etkileri
  1. Tez No: 51979
  2. Yazar: RİFAT HAKAN ERTEP
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA PULTAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Radyo-Televizyon, Fine Arts, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Televizyon, televizyon haberleri, grafik tasarım, tipografi, alt başlıklar, harita, baskın ideoloji, alımlama, görsel algılama, Television, newscasts, graphic design, typography, lower captions, maps, dominant ideology, recall, retention, visual perception. Ill
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 255
Özet
Bu çalışma grafik tasarım malzemelerinin,televizyon izleyicilerinin çağrışım ve alımlama kapasitelerini arttırmaya yönelik rolünü, ve kişilerin gerçekliği algılamalarını oluşturma veya çarpıtma konusundaki kapasite ve gücünü incelemektedir. Bu doğrultuda, televizyon grafik malzemelerinin gerçekliğin kurgulanmasmdaki rolünü ampirik bir yöntemle tespit etmek amacı ile iki deney uygulandı. Bulgular grafik tasarım malzemelerinin izleyicilerin alımlama ve hatırlama kapasitelerini arttırdıklarını, ve izleyicilerin haber içeriği ile ilgili hatırladığı bilgileri yanıltma kapasitesine sahip olduklarım gösteriyor.
Özet (Çeviri)
This study investigates the role of graphic design materials in improving the recall and retention level of television news viewers, and examines the capacity and power of these materials to shape or distort people's perception of reality. To this end, two experiments have been conducted with the aim of providing an empirical framework to the role of graphics in the construction of reality. It was found that graphics increase the recall and retention level of the viewers, and that they can alter viewers' recall of the content of the news stories.