Photographic image and its contextualization as art
Fotoğraf görüntüsü ve sanat bağlamındaki kullanımı
  1. Tez No: 51980
  2. Yazar: GÜVEN İNCİRLİOĞLU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İHSAN DERMAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Fotoğraf, Görsel Sanatlar, Yenidensunum, Photography, Visual Arts, Representation
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
IV ÖZET.... FOTO?RAF GÖRÜNTÜSÜ VE SANAT BA?LAMINDAKİ KULLANIMI Güven İncirlioğlu Sanat, Tasarım ve Mimarlık Doktora Programı Tez Yöneticisi: Doç.Dr. İhsan Derman Haziran, 1996 Fotoğraf görüntüsü geçmişte sanat yapıtı olarak kabul edilebilmesi için genellikle resim gibi geleneksel görüntülere bağlı olarak değerlendirildi. Bu çalışmanın ana konusu, fotoğrafın kendine özgü özelliklerini ortaya çıkarmak, ve resme ait kriterlerden bağımsız olarak hangi yollardan sanat bağlamına girdiğini incelemek. Bunun için, bu tezin önemli bir bölümü teknik ve geleneksel görüntülerin her ikisini de sanat üretimine bağlayan 'yenidensunum'un değişkenlerine ayrılmıştır. Bunlar arasında perspektif ve soyutlama gibi resme ait kavramların yanı sıra fotoğraf teknolojisinin getirdiği yenidensunum biçimleri de vardır. Daha sonra, fotomontaj ve kavramsal sanat gibi fotoğrafin avantajlarını kullanıp onu sanat bağlamının içine dahil eden bazı yöntemler incelenmiş ve fotoğraf ile sanat üretiminde kullanılan sıradan nesneler arasındaki benzerliklerin üstünde durulmuştur. Tartışmayı tamamlamak için de günümüzün sayısal teknolojisi, fotoğraf görüntüsünün bu teknoloji içindeki paradoksal durumu ve bütün bunların yenidensunum ve sanat yapıtı gibi kavramlara olan etkisi irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT PHOTOGRAPHIC IMAGE AND ITS CONTEXTUALIZATION AS ART Güven İncirlioğlu Ph.D. in A.D.A. Supervisor: Asst.Prof.Dr. İhsan Derman June, 1996 Throughout its history, the photographic image was mostly accepted as worthy of art status when seen within the parameters that apply to the traditional images, for example, paintings.The main theme of this study is to lay out the intrinsic characteristics of photography and to find the ways that photographs are contextualized as art, outside and independent of these parameters. To achieve this, a considerable part of this research is devoted to the issues of representation that relate both traditional art media and the technical images like photography to production of artworks. These include pictorial techniques like perspective and abstraction as well as other modes of representation made possible by photographic technology. Following this, the argument focuses on artistic practices that contextualize photographs and utilize their advantages, like montage and conceptual art, and further, the similarities of the photographic image and common objects used in art context are analyzed. The study concludes with a discussion on the status of the artwork in our times, as the photographic image is increasingly intertwined with the digital technology, scrutinizing the all important parameters of representation and art.