Pamuk yağından elde edilen trans yağ içeren yem ile beslenen ratlarda lipit profili ile karaciğer enzimlerinden gamma glutamil transferaz (ggt), aspartat aminotransferaz (ast) ve alkalen fosfataz (alp)'ın araştırılması
Investigation of gamma glutamyl transferase (ggt), aspartate aminotransferase (ast) and alkaline phosphatase (alp) from liver enzymes by lipid profiling in rats fed with trans fat containing oil obtained from cotton oil
  1. Tez No: 519805
  2. Yazar: HİTAME BAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZAFER BULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Trans yağ, lipit profili, kolesterol, trigliserit, Trans fat, lipid profile, cholesterol, triglyceride
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Sunulan çalışmada, trans ve pamuk yağlarının organizmada meydana getirdiği biyokimyasal değişikliklerin belirlenmesi amaçlandı. Çalışmada 18 adet 12 haftalık Wistar cinsi erkek rat kullanıldı. Ratlar 1. Grup kontrol, diğer 2 grup çalışma grubu olarak toplam 3 gruba ayrıldı. 1. Grup standart rat yemi ve su, 2. Grup pamuk yağlı yem ve su, 3. Grup trans yağlı yem ve su ile 8 hafta süresince ad libitum olarak sağlandı. Çalışma gruplarından 0. günde supraorbital ve 60. günde ise intrakardiyak yöntemle anestezi altında kan alımı gerçekleştirildi. Ratlardan alınan kan örneklerinden glikoz, HbA1c, trigliserit, kolesterol, HDL, LDL, AST, ALT, ALP, SOD ve GGT analizleri yapıldı. Analizler için SPSS programı kullanıldı. Sunulan çalışmada trans yağların, LDL ve trigliserit konsantrasyonunu arttırdığı, HDL konsantrasyonunu azalttığı, bazı karaciğer enzim değerlerinde değişmelere neden olduğu görülmüştür. Trigliserit, LDL, ALP analizlerinde istatistiksel açıdan anlamlı sonuçlar elde edilmiştir (p0.05). Bu çalışma S.Ü. BAP Koordinatörlüğü tarafından desteklenmiştir (Proje No: 17202049).
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine the biochemical changes caused by trans and cotton oils in the organism. A total of 18 Wistar Albino male rats were used. The research was executed in SUDAM unit. Rats were divided into 3 equal groups. Rats were formed as control of 1st group; 2nd and 3rd study groups. 1st group standard rat diet and water, 2nd group was added cotton oil to the diet and water and 3rdgroup forage was added oil trans fat and standart water. Ad libitum feeding was performed. It was performed blood taken by supraorbital method at 0. day and by intracardiac method at 60th dayunder anesthesia. It was performed analyzes of glucose, HbA1c, triglyceride, cholesterol, HDL, LDL, AST, ALT, ALP, SOD and GGT. The SPSS program was used for the analyzes. In the present study, trans fats increased LDL and triglyceride concentrations, decreased HDL concentration and caused some changes in liver enzymes. Triglyceride, LDL, ALP analysis showed statistically significant results (p0.05). This study was supported by S.U. BAP. Coordinator (Project Number: 17202049).