Sürdürülebilir çevre vizyonu açısından Türkiye'nin enerji politikalarında güneş enerjisinin geleceği
In terms of sustainable environment vision, the future of solar energy in the politicals of Turkey
- Tez No: 519882
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET UÇAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Kamu Yönetimi, Energy, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Çevre sorunları, fosil yakıtlar, güneş enerjisi, sürdürülebilir kalkınma, yenilenebilir enerji
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 236
Özet
Enerji, kalkınmanın en temel sürükleyicilerinden biridir. Sürdürülebilir kalkınma için enerjinin ve diğer girdilerin sürdürülebilir özellikte olması gerekmektedir. Enerji tarafı iyi yönetilemeyen bir kalkınma, çevresel sürdürülebilirlik için risk oluşturmaktadır. Fosil yakıtlar tükenmektedir ve yerine yenisinin oluşması çok uzun zaman gerektirmektedir. Bu nedenle sürdürülebilir kalkınma için bol, ucuz, temiz ve erişilebilir özellikte alternatif enerji kaynaklarına ihtiyaç vardır. Güneş enerjisi maliyetleri giderek düşen, bol, temiz ve erişilebilir bir kaynaktır. Türkiye coğrafi konumu itibariyle güneş enerjisi bakımından avantajlı bir durumdadır. Ülkenin her tarafına yayılmış, evsel ve endüstriyel uygulamalar için yeterli olan güneş enerjisi, Türkiye için önemli bir kaynaktır. Enerjide dışa bağımlı olan ve bu bağımlılığın risklerine karşı Türkiye'nin, güneş enerjisi potansiyelini değerlendirmeye ve enerji arzındaki payını artırmaya yönelik politika ve stratejiler geliştirmesi daha kapsayıcı, daha çeşitlendirilmiş, daha güvenli ve daha temiz bir enerji arzı için gerekli görülmektedir. Bu tez çalışması, sürdürülebilir kalkınma yaklaşımı ile Türkiye'nin enerji ihtiyacını karşılamada ve dışa bağımlılığını azaltmada, güneş enerjisi ile ilgili karşılaşılan sorunları ortaya koyarak güneş enerjisine dayalı ve çevre eksenli temiz enerji arzı için yol gösterici öneriler sunmak amacıyla hazırlanmıştır. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde çevre, çevre sorunları ve nedenleri ele alınmıştır. İkinci bölümde, konvansiyonel ve yenilenebilir enerji kaynaklarının avantaj ve dezavantajları incelenmiştir. Üçüncü bölümde, Türkiye'nin güneş enerjisi potansiyelini değerlendirmesinin önündeki sorunlar irdelenmiş ve çözüm önerileri getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Energy is the most fundamental drifters of climate. For sustainable development, energy and other inputs must be sustainable. A development that is not well managed in terms of energy has been a risk for environmental sustainability. Fossil fuels are running out and it takes a long time to replace them. Therefore, for sustainable development, there is a need for alternative energy sources in abundance, cheap, clean and accessible. Solar energy whose costs are decreasing steadily is an abundant, clean and accessible resource. Turkey has an advantageous position for utilizing solar energy due to its geographical location. Solar energy which is commonly utilized all over the country and sufficient for residential and industrial applications is an important source for Turkey. It is required that Turkey should make some policies and strategies for more inclusive, more diversified, safer and cleaner energy supply than ever before, by increasing its share in supplying energy and by evaluating its solar energy potential against external energy dependency and its risks. In this thesis, it is aimed to present some suggestions guiding for clean energy supply based on solar energy and environmentally oriented clean energy, by determining the problems on solar energy in reducing external energy dependency and providing Turkey's energy with the sustainable development approach. This thesis study consists of 3 chapters. The first chapter deals with the environment, environmental issues and the reasons. In the second chapter the advantages and disadvantages of conventional and renewable energy sources are examined. In the third chapter, Turkey 's problems related with the solar energy potential assessment have been discussed and some solutions are suggested. Key Word: Environmental problems, fossil fuels, renewable energy, solar energy, sustainable development