Halkla ilişkiler uygulaması olarak Turunç Masa üzerine bir araştırma
As a public relations practice a study on Turunç Masa
- Tez No: 519976
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ZİHNİ TUNCA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Halkla İlişkiler, Turunç Masa, Belediye, Muratpaşa, Public Relations, Turunç Masa, Municipality, Muratpaşa
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Belediyeler kent halkının seçimiyle iş başına gelmeleri sebebiyle görev sürelerince halkla iyi ilişkiler içinde olmak ve halk üzerinde olumlu algı yaratarak iyi bir kurum imajı oluşturmak zorundadırlar. Hedef kitlesi temelde halk olan belediyeler, bu çalışmalarını halkla ilişkiler uygulamalarını doğru kullanarak yönetebilirse başarılı olabilirler. Belediyeler için önem arz eden halkla ilişkiler uygulamaları bu çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Çalışma kapsamında halkla ilişkilerin geçmişten günümüze tarihçesine yer verilerek tanımlamaları yapılmış, halkla ilişkiler ile benzerlik gösteren alanlar açıklanmış, halkla ilişkilerde kullanılan ortam, araç ve yöntemler ile halkla ilişkiler sürecinden bahsedilmiştir. Belediyelerde halkla ilişkilerin önemi ve amacına vurgu yapılarak, belediyelerde halkla ilişkiler uygulamalarının hangi yol ve yöntemler kullanılarak yapıldığı anlatılmıştır. Çalışmada Muratpaşa Belediyesinin 2014 yılında hayata geçirdiği bir halkla ilişkiler projesi olan Turunç Masa sistemi bir anket uygulamasıyla incelenmiş ve sonuçlar analiz edilip yorumlanmıştır. Yapılan analizlerde, Muratpaşa belde sakinlerinin Turunç Masa personelinden ve sistemin işleyişinden genel olarak memnun oldukları ancak hizmetlerini halka anlatmada ve tanıtmada iyileştirmeler yapması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The municipalities are obliged to be in good relations with the public during their terms of office and to create a good corporate image by creating a positive perception on the people because of the selection of the people of the city. The municipalities where the target mass is mainly the people can be successful if they can manage their work using public relations practices properly. The public-related practices that are important for municipalities constitute the aim of this work. In the scope of this study, the term of public relations has defined by giving a place to the daily history of the past, the areas which are similar to the public relations are explained, the environment, tools and methods used in PR with the the process of public relations are mentioned. The importance of PR in municapalities has emphasized and which ways and methods the municipalities uses for public relations has stated. In this study, the Turunç Masa Project which Muratpaşa Municipality put into practice in 2014, was analyzed and interpreted related to the application of a survey. As a result of the studies, Muratpaşa residents are generally satisfied with the Turunç Masa staff and the operation of the system but they need to improve the publicity of the services of the municipality.