The effects of language teaching strategies on the proficiency of foreign language learners
Dil öğretme stratjilerinin yabancı dil öğrencilerinin dil yeterliliği üzerine etkisi
- Tez No: 519975
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRAH GÖRGÜLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Yabancı Dil, Yöntemler, Öğretim Stratejileri, Foreign language, Methods, Teaching Strategies
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Yabancı dil olarak İngilizce öğretimi, araştırmacıların ve öğretmenlerin üzerinde sıklıkla durduğu bir konudur. Dünyada geniş çapta tartışılmış ve araştırılmıştır. Azerbaycan gibi İngilizce konuşulmayan bağlamlarda İngilizce Yabancı Dili müfredatının öğretmenler tarafından nasıl yorumlandığını ve İngilizce öğretim stratejilerinin öğrencilerin ihtiyaçlarına cevap verip veremediğini araştırmak gereklidir. Bu çalışmanın sınıf uygulamalarının incelenmesi yoluyla tartışmaya katkıda bulunması beklenmektedir. Bu çalışma dil oğretim stratejilerini vurgulamaktadır, yeni dilin kavranılmasında ve dil oğrenim becerilerinin oluşmasında onların etkilerini araştırmaktadır. Çalışma, destekleyici yöntemlerle yabancı dili öğretmek için yeni yaklaşımları ve uygun stratejileri göstermeyi ve bunlardan etkili bir şekilde yararlanan öğretmen ve öğrencilere stratejiler sunmayı amaçlamaktadır. Yabancı dil öğretme stratejileri öğretmenleri teşvik etmektedir. Öğrenci ve öğretmenlerin dil stratejilerinden doğru şekilde faydalanmaları için onları yönlendirmektedir. Bu çalışma, öğretmenleri ve öğrencileri etkileyen dil öğretim stratejilerini tartışmaktadır. Bu çalışmada EFL'yi nasıl algılamanız gerektiği ve Azerbaycan'da yabancı dil öğretiminin yollarını nasıl bulmanız gerektiği anlatılmaktadır. Ayrıca, bu çalışma, dil öğretmenlerinin yöntemlerini artıran, dil öğrenenlerin anlayışını kolaylaştıran dil öğretim stratejilerini bir araya getirmistir. Bu çalışma ayrıca, öğretme ve öğrenme sürecinde yardım hizmeti bulunduran beş yenilikçi, üretken yabancı dil öğretim stratejisini sunmaktadır. Okul başarısızlığı, okullarımızı kuşatan bir çok problemle birlikte bir problemdir ve öğrenme güçlüğü ile ilgilidir. Bu tez, öğrenim zorluğu olan öğrenenlerin (Yabancı Dil Olarak İngilizce) öğrenme sürecine LTS (Dil Öğretme Stratejileri) öğretiminin etkilerini araştıran bir çalışmayı rapor etmeyi amaçlamaktadır. Ayrıca, çalışmanın amaçları doğrultusunda tasarlanan Dil Öğretim Stratejisini tanıtmakta ve LTS'nin İYD (İngilizce Yabancı dil gibi) derslerinde açık öğretiminin önemini tartışmaktadır. Araştırmada 40 katılımcı vardır: deney grubunda 20, kontrol grubunda 20 kişi. Verilerin analizi, gözlemlenen 45 dakikalık dersler, anketler, öğrenci günlüğü sayfaları ve iv mülakatlarla analiz edilmktedir. (1) katılımcıların dinleme, konuşma, okuma ve yazmada zorluk yaşadıklarını, (2) kontrol grubundaki katılımcıların çoğunun kurs başlangıcında belirlenen zorluklar ve (3) derse katıldıktan sonra, deneysel katılımcılar temel olarak İngilizceye karşı tutumlarında değişiklikler yapmaktadırlar, çünkü derse katılmaya daha istekli olduklarından, daha fazla motive olmuşlar ve zorlukların üstesinden gelmektedirler. Bu sonuçlar, öğrenim zorlukları olan öğrencilere LTS öğretmenin önemini güçlendirmekte ve LTS'nin Azerbaycan İYD (İngilizce Yabanc Dil gibi) sınıflarına dahil edilmesini önermektedir.
Özet (Çeviri)
The teaching of English as a foreign language (EFL) has been one of the major concern of researchers and teachers. It is widely discussed and investigated all over the world. In non-English speaking contexts like Azerbaijan, it is necessary to investigate how the EFL curriculum is interpreted by teachers and how the teaching strategies of English have responded to the students' needs. It is expected that this paper will contribute to the discussion through the investigation of classroom practices. This study emphasizes language teaching strategies, it investigates their effects on comprehension of new language and building comprehension for language learning skills. The study aims to show the new approaches and appropriate strategies to teach the foreign language with supportive ways and presents strategies to teachers and learners utilizing from effectively. The foreign language teaching strategies can encourage them and direct them to the right use of language strategies of the students and teachers. This study discusses the language teaching strategies that influence teachers and learners. This article talks about how to perceive EFL and to find the most suitable ways of foreign language teaching in Azerbaijan. Additionally, this study is going to collect together the language teaching strategies that increase the number of methods of the language teachers and facilitate understanding of the language learners. This study also presents five innovative and productive foreign language teaching strategies, which rescue in the teaching and learning process. School failure is a problem, along with many others, which has surrounded our schools, and it has been related to learning difficulties. This thesis aims at reporting about a study investigating the effects of the teaching of LTS (Language Teaching Strategies) on the learning process of EFL (English as a Foreign Language) learners with learning difficulties. Also, it introduces the Language Teaching Strategy devised for the purposes of the study and discusses the importance of the explicit teaching of LTS in EFL classes. There is 40 participants in the study: 20 in the experimental group, and 20 in the control group. The analysis of the data collects through 45 minute classes vi observed, questionnaires, learner diary pages, and interviews shows that (1) participants have difficulties in listening, speaking, reading, and writing, (2) most participants in the control group remain with the difficulties identified in the beginning of the course, and (3) after attending, the experimental participants have changes mainly in regard to their attitude towards English, since they become more willing to participate in class, seems to be more motivated and to believe they overcome their difficulties. These results strengthens the importance of teaching LTS to students with learning difficulties and suggest the inclusion of LTS in the Azerbaijan EFL classes.