Doğu Akdeniz'de doğalgaz anlaşmazlıkları ve Türkiye
East Mediterrnean gas dispute and Turkey
  1. Tez No: 520132
  2. Yazar: GÖKHAN BEYAZ
  3. Danışmanlar: DR. VOLKAN TATAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Uluslararası İlişkiler, Energy, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Eastern Mediterranean, Energy Resources, geopolitics, Turkey
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
Dünyanın, ispatlanmış en büyük hidrokarbon yataklarını bölgesinde barındıran Ortadoğu ve enerji tüketiminde küresel anlamda ilk sırada yer alan Avrupa Birliği ülkeleri arasında bir köprü ve geçiş güzergâhı oluşturan Doğu Akdeniz Bölgesi, son yıllarda keşfedilen hidrokarbon rezervleri ile gündemin ön sıralarında yer almıştır. Doğu Akdeniz, stratejik öneme sahip bir deniz olmasından dolayı, yeni dönemde enerji havzası olmaya adaydır. Bu bölgeyi daha önemli hale getiren yeni enerji kaynakları Avrupa'nın Rusya'ya bağımlılığının azaltmış olabilecektir. Doğu Akdeniz'in uluslararası enerji sektörünün önemli bir parçası olması ve jeopolitiğinin artması, münhasır hakların paylaşımında ciddi diplomatik çaba gerektirmektedir. Doğu Akdeniz'deki yeni doğalgaz kaynakları Türk Dış Politikasında Türkiye'nin önemini uluslararası siyasal sistemde artırmış ve Türk Dış Politikasına olumlu yönde etki etmiştir. Soğuk Savaş sonrası dönemde, değişen bölgesel ve küresel durum bu çerçevede bölgede son yıllarda gelişen süreçler, dünyadaki enerji haritasını derinden değiştirmiştir. Bu yeni harita içerisinde Türkiye'nin yeri son derece önemli bir hale gelmiştir. Doğu Akdeniz'i, uluslararası enerji sektörü ve jeopolitiğin odak noktalarından biri haline getirmiştir. Doğu Akdeniz havzasındaki enerji tablosunu olduğu gibi bölgesel dinamikleri de değiştirmesi beklenmektedir. Bu bağlamda Doğu Akdeniz'deki enerji kaynaklarının paylaşılmasına yönelik işbirliği ihtiyacını da gündeme getirmiştir. Anahtar Kelime: Doğu Akdeniz, Enerji Kaynakları, jeopolitik, Türkiye.
Özet (Çeviri)
Hosting in the world's proven largest hydrocarbon deposits of the Middle East and the energy consumption of a bridge between the fırst place in the countries of the European Union globally and transit route for forming the Eastern Mediterranean, Region, the agenda of the discovered hydrocarbon reserves in recent yearswas placed in the front. Eastern Mediterranean, because it is not a sea with strategic importance, it is easy to become an energy basin in the new period. New energy sources that make this region more important will reduce Europe's dependence on Russia. The Eastern Mediterranean is an important part of the international energy sector and the increase of geopolitics requires serious diplomatic efforts to share exculusive rights. New natural gas resources in the Eastern Mediterranean have positively impacted the Turkish Foreign Policy. The changing regional and cultural situation in the post-Cold War period has deeply changed the process of developing the energy map in the World, over recent years in this region. Turkey's place in this new map has become an extremely important. Has made the eastern Mediterranean one of the focal points of the international energy sector and geopolitics. İt is expected to change in the regional dynamics as it is the energy table in the Eastern Mediterranean basin in this context, the need for a business association to share energy resources in the Eastern Mediterranean has been brought to the agenda.