Finansal tablolar analizi açısından vergi denetimi: Bir şirket üzerinde uygulama
Tax audit in terms of financial statements analysis: Application on a company
  1. Tez No: 520136
  2. Yazar: YUNUS KILINÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZEN AKÇAKANAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Banking
  6. Anahtar Kelimeler: Denetim, Vergi Denetimi, Finansal Tablolar, Finansal Tablolar Analizi, Financial Audit, Tax Audit, Financial Statements, Analysis for Financial Statements
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bankacılık ve Finans Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
İşletmeler açısından finansal tablo analizlerinin ve vergi denetiminin önemi büyüktür. Finansal analizlerin amacı, işletmelerin mali tablolarına bakılarak gerçek durumunu yansıtıp yansıtmadığını çözümlemektir. Aynı zamanda mali durumları ve performanslarını görmelerini sağlamak ve analizlerin sonuçlarına göre de işletmelerin gelecekteki planlamalarını daha doğru bir şekilde yapmalarını sağlamaktır. Finansal analizlerin yapılmasında vergi denetiminden de yararlanılarak daha etkin ve verimli sonuçlar ortaya çıkabilmektedir. Çalışmamızda finansal tablolar, denetim kavramı, vergi denetimi ve vergi denetiminde kullanılan teknikler (oran analizi-sektörel oran analizi, yatay analiz, dikey analiz ve trend analizi) hakkında bilgiler verilmiş olup sonra da otomotiv sektöründe faaliyet gösteren bir şirketin 2016 ve 2017 yıllarına ait mali tablo verilerine bakılarak analizler yapılmıştır. Bu analizler yapılırken otomotiv sektöründe faaliyet gösteren diğer firmaların da 2017 yılına ait mali tablolarına bakılarak sektörel oran analizi yapılmıştır. Analizin sonuçlarına göre sektör ortalaması hesaplanmış olup yorumlanmıştır. Analizlerin sonuçları değerlendirilerek vergisel açıdan incelemesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Analysing financial statements and tax audit are crucial for businesses. Purpose of financial analysis is to observe whether the financial statements reflects factuel situation by reviewing financial statements. Besides it allows to observe financial position and performance and based on the analysed results it helps the businesses to make future plans properly. Tax audits/reviews are also benefited while performing financial analysis to have more efficient results. In our study, we provide information about financial statements, financial audit concept, tax audit and techniques used at the tax audit (ratio analysis – sectoral ratio analysis, horizontal analysis, vertical analysis and trend analysis) and also analysed financial statements of a company operating in automotive industry for years of 2016 and 2017. While analysing the company 2017 financial statements of similar companies operating in the automotive industry were also reviewed to make sectoral analysis. Per result of the analysis, sector average was calculated and interpreted. Result of the analyses were evaluated and reviewed for taxation point of view.