Disclosure analysis in financial reporting: An application for Istanbul Stock Exchange
Finansal tablolarda dipnot analizi: İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda bir uygulama
- Tez No: 333376
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BANU ESRA ASLANERTİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Dipnot Analizi, Dipnot Kalitesi, İçerik Analizi, Disclosure Analysis, Disclosure Quality, Content Analysis
- Yıl: 2012
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Finans Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Finansal raporlama bir şirketin bilgi kaynağı olması sebebiyle, finansal tablo kullanıcıları için çok önemlidir. Yatırımcılar ve hissedarlar şirket hakkında detaylı bilgiyi finansal tablo dipnotlarından elde ederler. Yani, değişen dünya finansal tablo dipnotlarını finansal tablolar kadar önemli yapmıştır. Sermaye piyasası yasaları ve düzenlemeleri finansal tablo dipnotlarını UFRS'ye uyumlu olarak düzenlemiştir. Yani, değişen dünya finansal tablo dipnotlarını finansal tablolar kadar önemli hale getirmiştir.Bu çalışmanın ana amacı İMKB 100 endeksindeki reel sektör şirketlerin dipnot kalitesini belirlemektir. Veri seti 2005'in başından 2010'un sonuna kadar kapsar. Veri üç aşamada analiz edilmiştir. İlk aşamada, içerik analizi kullanarak genel bir analiz yapılmıştır. Her bir şirketin dipnot sayfa sayısı sayılmış ve denetim kalitesi denetim şirketi boyu açısından ölçülmüştür. İkinci aşamada, daha derin bir içerik analizi yapılmış ve her bir dipnot kaleminin finansal tablo dipnotundaki yüzdesel dağılımı incelenmiştir. Üçüncü aşamada, otomatik içerik analizi gerçekleştirilmiştir. Kelime sıklığı analizi için N-vivo 9 yazılım programı kullanılmıştır.Çalışmanın sonucunda, dört büyük denetim şirketi tarafından denetlenen şirketlerin dipnot sayfa sayıları diğerlerine göre daha büyük bulunmuştur. ?Uygulanan Değerleme İlkeleri/Önemli Muhasebe Politikaları?, ?Mali Tabloların sunumuna İlişkin Esaslar? ve ?İlişkili Taraf Bakiyeleri ve Önemli İşlemler? kalemleri 2005 ve 2006'da en çok yer verilen dipnotlardır. 2007 yılının en çok yer verilen üçüncü kalemi ise ?Karşılıklar, Şarta Bağlı Varlık ve Yükümlülükler? dir. 2008, 2009 ve 2010'da en çok yer verilen üç kalem ise ?Mali Tabloların sunumuna İlişkin Esaslar?, ?Finansal araçlardan Kaynaklanan risklerin Niteliği ve Düzeyi? ve ?Vergi Varlık ve Yükümlülükleri? olmuştur. Bu çalışmanın özgünlüğü ise Türk muhasebe literatüründe yapılan ilk otomatik içerik analizi olmasından kaynaklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Financial reporting is very important for users of financial statements because of being an information source of the company. Investors and shareholders obtain more information about company from financial statement disclosures. Laws and regulations of capital markets format financial statement disclosures in accordance with IFRS. Namely, changing world makes disclosure of financial reports as important as financial statements.The main aim of this study is to determine disclosure quality of ISE 100 non-financial firms. Data set covers period from the beginning of 2005 to the end of 2010. Data is analyzed in three stages. In the first stage, an overall analysis is conducted by using content analysis. Number of pages for disclosure of each company is counted and audit quality is measured in terms of audit company size. In the second stage, a deeper content analysis is conducted and percentage distribution of each disclosure item for each financial statement disclosure is analyzed. In the third stage, content analysis is conducted by automated content analysis. N-vivo software program is used for word frequency analysis.At the end of the research, it is found that number of pages of disclosure audited by big four companies is bigger than non-big four companies. ?Valuation Principles and Accounting Policies?, ?Guidelines on Presentation of Financial Statements? and Related Party Disclosures? items are the most disclosed items for 2005 and 2006. Third most disclosed item is ?Provisions, Contingent Liabilities and Contingent Assets? in 2007. ?Guidelines on Presentation of Financial Statements?, ?Levels and Characteristics of Risk Generated from Financial Instruments? and ?Assets and Liabilities Object to Tax? are the most disclosed three items of 2008, 2009 and 2010. The originality of this thesis comes from being the first automated content analysis study in the literature of accounting in Turkey.