Anestezi polikliniğine başvuran hastaların preoperatif anksiyete düzeylerinin ölçümü ve anestezi konusundaki bilgi düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluate the levels of preoperative anxiety and the knowledge about anesthesia in patients who are admitted ondokuz mayis university anesthesia outpatient clinic
  1. Tez No: 520213
  2. Yazar: KORAY KÜREKCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DENİZ KARAKAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Anestezi, anksiyete, ameliyat süreci, bilgi düzeyi, anket, APAIS, Anesthesia, anxiety, surgery process, knowledge level, survey, APAIS
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Çalışmamız, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Anestezi Polikliniği'ne başvuran, herhangi bir nedenle operasyon ya da girişim için anestezi alacak hastaların preoperatif anksiyete düzeylerinin değerlendirilmesinin yanında preoperatif ve postoperatif dönemlerde anestezi ve anestezist hakkındaki bilgi düzeylerini ve düşüncelerini saptamak, bunun yanında hastaların endişe, korku ve görüşlerinin ameliyat sürecinin başından sonuna ne oranda değiştiğini araştırmak üzere planlanmıştır. Bu çalışma, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı'nda, hastane etik kurul onayı (Tarih: 11.01.2018, Karar No: 2018/15) alındıktan sonra, 20.02.2018-11.07.2018 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Anestezi polikliniğine başvuran elektif cerrahi veya girişim amacıyla anestezi alacak American Society of Anesthesiologists (ASA) sınıflamasına göre ASA I-III grubu, 18 yaş üzeri 400 hasta dahil edildi. Doğumsal olarak algılama, işitme, konuşma, mental ve kognitif fonksiyonlarında eksiklik olanlar ve 18 yaş altındaki hastalar çalışmaya alınmadı. İki kısımdan oluşan anket preoperatif ve postoperatif dönemlerde uygulandı. Preoperatif dönemdeki anketin sonunda preoperatif anksiyeteyi ve bilgi edinme isteğini ölçmek amacıyla APAIS-A (anksiyete) ve B (bilgi edinme isteği) testleri kullanıldı. Hem preoperatif hem de postoperatif ankette ortak sorular sorularak ameliyat tecrübesinin hastalara neler kattığını ve edindikleri bu tecrübelerin ne kadar sağlıklı olduğunu değerlendirmek amaçlandı. Anket sonuçlarına göre daha önceki ameliyat tecrübesi hastaların korku ve endişelerini gidermemiş, anestezi uygulamaları ve anestezistin görev tanımı hakkında farkındalık oluşturmamıştır. Ameliyat tecrübesi olan ve olmayan hastalarda APAIS-B skorunda farklılık gözlenmezken, APAIS-A skoru ameliyat tecrübesi olan hastalarda anlamlı derecede düşüktür. Ayrıca preoperatif ve postoperatif ankette ortak sorulan sorulara verilen cevaplar, hastaların kliniğimizde geçirdikleri ameliyat süresince anestezistin görev tanımı ve anestezi uygulamaları hakkında bilgi sahibi olduklarını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the preoperative anxiety levels of the patients who are admitted to Ondokuz Mayıs University Medical Faculty Anesthesia Outpatient Clinic, undergoing anesthesia for an operation or an intervention. The other aim is to determine the knowledge and thoughts about anesthesia and anesthesiologists preoperatively and postoperatively and to investigate how patients' worries, fears and opinions changed from the beginning to the end of the surgery process. This study was carried out between 20.02.2018 - 11.07.2018 at the Department of Anesthesiology and Reanimation of the Medicine Faculty of Ondokuz Mayıs University following the approval of the hospital ethics committee (Date: 11.01.2018, Decree No: 2018/15). 400 patients over 18 years of age in the ASA I-III group according to the American Society of Anesthesiologists (ASA) classification, who is admitted to the anesthesia outpatient clinic and will receive anesthesia for an elective surgery or intervention were included in the study. Patients with congenital perception, hearing, speech, mental and cognitive dysfunctions, and patients under 18 years of age were excluded from the study. The two-part survey was performed preoperatively and postoperatively. At the end of the preoperative survey, APAIS-A (anxiety) and B (information obtaining request) tests were conducted to measure preoperative anxiety and information obtaining request. By asking common questions in both preoperative and postoperative surveys, it was aimed to evaluate what the experience of surgery brought to the patient and how healthy these experiences are. According to the results of the survey, a previous experience of surgery did not relieve the fears and worries of the patients and did not create awareness about the anesthesia practice and the anesthesiologist's job definition. APAIS-A score was significantly low in patients with operative experience, whereas APAIS-B score was not different in patients with or without surgical experience. Moreover, the answers to the common questions in the preoperative and postoperative survey showed that the patients have been informed about the anesthesiologist's job definition and anesthesia practices during the operation they had in our clinic.