Kronik hastalığı olan geriatrik bireylerde tutarlılık (bütünlük) duygusunun ağrı ile baş etmeye etkisi
The effect of sense of coherence on coping with pain in geriatric individuals with chronic disease
- Tez No: 520314
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEVGİN SAMANCIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Pain, Coping, Nursing, Sense of Coherence, Elderly
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Bu çalışma kronik hastalığı olan yaşlıların; ağrı ile baş etme stratejileri, tutarlılık duygusu ve tutarlılık duygusunun ağrı ile baş etmeye etkisini incelemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapıldı. Metod: Araştırmanın Etik Kurul onayı alındı. Araştırmanın örneklemi Nisan-Temmuz 2017 tarihleri arasında bir üniversite hastanesinde yatan 65 yaş ve üstü 250 hastadır. Çalışmada, araştırmacılarca hazırlanan Kişisel Bilgi Formu, Ağrı Tanılama ve Baş Etme Yöntemlerini Değerlendirme Formu ileTutarlılık (Bütünlük) Duygusu Ölçeği (TDÖ –13) kullanıldı. Veriler yüz yüze görüşme tekniğiyle ortalama 30 dakikada toplandı, verilerin değerlendirilmesinde; sayı-yüzde, ki-kare testi, t testi, anova varyans analizi kullanıldı. Bulgular: Ortalama yaş 72.4±6.65'dir. Yaşlıların %50.8'i erkektir, %70.8'inin gelir durumu iyidir. Yaşlıların %77.6'sı opioid olmayan analjezikler kullanmaktadır. Yaşlıların %53.6'sı ağrıyı sürekli, %46.4'ü aralıklı olarak yaşamaktadır. Yaşlıların ağrıyla baş etme durumları: doktora gitmek (%73.6), analjezik kullanmak (%78.4), sıcak-soğuk uygulama (%26), masaj uygulama (%50), dinlenme (%82), dikkat dağıtma (%26) şeklindedir. Yaşlılarda ağrının kabul edilebilir sınırı 7.4±2.05, şu andaki şiddeti 4.35±3.17, en kötü zamandaki şiddeti 9.35±1.32, en az şiddeti 1.78±2.15'dir. Yaşlı kadınlarda ağrıyı sözel olarak ifade etme daha iyidir (p 51 olan değerlerse“yüksek tutarlılık”puanı olarak adlandırıldı. Sonuçlar: Ağrı düzeyleri ve tutarlılık puanları arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark yoktur (p>0.05). Ağrıyla baş etme durumlarıyla tutarlılık puanları arasında da istatistiksel açıdan anlamlı bir fark yoktur (p>0,05). Anahtar Kelime: Ağrı, Baş etme, Hemşirelik, Tutarlılık Duygusu, Yaşlı.
Özet (Çeviri)
Objective: This descriptive study was conducted to examinethe strategies to cope with pain, the sense of coherence, and the effect of the sense of coherence on coping with pain in elderly patients with chronic disease Method: The Ethics Committee approval was obtained for the study. The sample of the study consisted of 250 patients aged 65 years and over who were hospitalized in a university hospital between April-July 2017. Personal Information Form prepared by the researchers, Assessment Form for Pain Diagnosis and Coping Methods, and Sense of Coherence (Integrity) Scale (SOC -13) were used in the study. It took averagely 30 minutes to collect the data by using face-to-face interview technique. Number-percentage, chi-square test, t-test, anova analysis of variance were used to assess the data. Results: Their average age was 72.4±6.65. 50.8% of the elderly were male, 70.8% had a high income. 77.6%of the elderly were using non-opioid analgesics. While 53.6% of the elderly had a continuous pain, 46.4% had an intermittent pain. Ways of coping with pain by the elderly were as follows;going to the doctor, (73.6%), using analgesics (78.4%), hot-cold application (26%), massage (50%), relaxation (82%), and distraction (26%). In the elderly, the acceptable range of pain was 7.4 ± 2.05, its current level was 4.35 ± 3.17, its worst level was 9.35 ± 1.32, and its least severity was 1.78 ± 2.15. The elderly women were better to express verbally pain (p 51 were named as high coherence score. Conclusions: The level of coherence was found to be equal in the elderly in the study (p>0.05). There was no statistically significant difference between pain levels and coherence scores (p>0.05).