Kistik fibrozlu hastaların solunum yolu örneklerinden izole edilen mikroorganizmaların değerlendirilmesi
The consideration of the microorganisms isolated from respiratory tract samples of the patients with cystic fibrosis
  1. Tez No: 520317
  2. Yazar: MÜZEYYEN SELİN BÜDEYRİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN ZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Kistik fibrozis, solunum yolu enfeksiyonu, P.aeruginosa, S.aureus, Cystic fibrosis, respiratory tract infection, P. aeruginosa, S. aureus
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZET Kistik Fibrozlu Hastaların Solunum Yolu Örneklerinden İzole edilen Mikroorganizmaların Değerlendirilmesi Müzeyyen Selin BÜDEYRİ SAYIN Yüksek Lisans Tezi, Gaziantep Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Yasemin ZER 84 sayfa, Temmuz 2018 Kistik fibrozis (KF) beyaz ırkın en sık rastlanan, otozomal resesif geçiş gösteren genetik hastalığıdır, sıklığının 2.500 canlı doğumda bir olduğu bilinmektedir. Türkiye'de yapılan az sayıdaki çalışmada insidansın 1/3000 olduğu ifade edilmekle birlikte, akraba evliliğinin sık olduğu dikkate alınırsa bu oranın daha yüksek olabileceğitahmin edilmektedir. Geçen yüzyılın başlarında,“ilk yıl içinde ölümcül seyreden bir çocukluk hastalığı”olarak tanımlanırken, hastalıkla ilgili bilgilerin artması ile birlikte hastaların yaşam süresinde belirgin uzama sağlanmış ve erişkinleri de ilgilendiren bir hastalık haline geldiği görülmüştür. KF hastalarında başlıca mortalite nedeni sık tekrarlayan akciğer enfeksiyonlarıdır. Mukozal genetik defekt, çeşitli mikroorganizmaların önce üst solunum yolu, daha sonrada alt solunum yoluna kolonizasyonuna neden olur. Bu çalışma KF'li hastalarda solunum yolu patojenlerinin saptanması ve bu bakterilerde gözlenen fenotipik değişikliklerin irdelenmesi amacı ile yapılmıştır. Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi Pediatrik İmmünoloji Polikliniğine Mayıs 2016-Mayıs 2017 tarihleri arasında gelen, takip altında olan ve yeni tanı alarak takip edilmeye başlanan KF hastalarından rutin olarak alınan solunum yolu örnekleri değerlendirildi. Çalışmada 123 hastaya ait 500 solunum yolu örneği (boğaz veya balgam) alındı. Alınan örneklerin 282'sinde (% 56.4) normal boğaz florası saptandı. 218 (% 43.6)'inde en az bir patojen mikroorganizma (232 farklı bakteri) izole edildi. En sık izole edilen mikroorganizmalar; S. aureus (96 izolat, % 18.3) P. aeruginosa (62 izolat, % 11.8) olarak bulundu. İzole edilen bakterilerden 16 S. aureus ve 24 P.aeruginosa'da fenotipik farklılık saptandı (Staphylococcus'da küçük koloni varyantı, Pseudomonas'da mukoid koloni). Fenotipik farklılık saptanan tüm izolatların saptandığı hastaların en az 2 yıl önce tanı almış hastalar olduğu görüldü. KF hastalarında hastalık süresi uzadıkça solunum yoluna kolonize olan bakterilerde immün sistemi yanıltan, yada immün sistemden kaçmasını sağlayan fenotipik değişiklikler meydana gelmektedir. Bu değişikliklerin saptanması kolonizasyondan koruyucu medikal yaklaşımların oluşturulabilmesi açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Consideration Of The Microorganisms İsolated From Respiratory Tract Samples Of The Patients With Cystic Fibrosis Müzeyyen Selin BÜDEYRİ SAYIN Master Thesis, University of Gaziantep, Institute of Medical Sciences Department of Medical Microbiology Thesis Supervisor: Prof. Dr. Yasemin ZER 84 pages, July 2018 Cystic fibrosis (CF) is the most common genetic disorder of autosomal recessive transmission in the white race, with a frequency of 2,500 live births. In the few incidence studies conducted in Turkey are expressed as 1/3000 and, if this ratio isconsidered to be favorites of consanguinity is estimated to be higher. At the beginning of the last century, it was identified as“a childhood illness in the first year”,and with the increase in knowledge about the disease, the life of the patients has been prolonged and the disease has become a disease of concern to adults. The main cause of mortality in patients with cystic fibrosis is recurrent pulmonary infections. Mucosal genetic defect causes colonization of various microorganisms first in the upper respiratory tract, then in the lower respiratory tract. This study was carried out with the aim of identifying respiratory tract pathogens detected in patients with cystic fibrosis and examining the phenotypic changes observed in these bacteria. Gaziantep University Sahinbey Research and Practice Hospital Pediatric Immunology Polyclinic was evaluated between the period of May 2016 and May 2017, and the respiratory tract samples routinely taken from cystic fibrosis patients who were under follow-up and started to follow up with new diagnosis were evaluated. In the study, 500 respiratory tract samples (throat or sputum) from 123 patients were taken. In 282 (56.4 %) of the samples, normal throat flora was detected. At least one pathogenic microorganism (232 different bacteria) was isolated at 218 (43.6 %).The most frequently isolated microorganisms are; S. aureus (96 isolates, % 18.3) and P.aeruginosa (62 isolates, % 11.8). Phenotypic differences were observed in 16 S.aureus and 24 P. aeruginosa isolated bacteria (small colony variant in Staphylococcus, mucoid colony in Pseudomonas). All isolates with phenotypic differences were found to be diagnosed at least 2 years ago. In cystic fibrosis patients, phenotypic changes occur in bacteria that colonize respiration when the disease is prolonged, which allows the immunological system to falsely escape from the immune system. Identification of these changes is important establishing protective medical approaches from the colonization.