Cerrahi kliniklerde çalışan hemşirelerin mobbing yaşama durumlarının hemşirelik bakım kalitesine etkisi
Effect of mobbing exposure on nursing care quality at surgical clinics nurses
  1. Tez No: 520371
  2. Yazar: BETÜL PALA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİLEK ÇEÇEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, Bakım, Mobbing, Nursing, Care, Mobbing
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Amaç: Bu araştırmada; cerrahi kliniklerde çalışan hemşirelerde mobbing yaşama durumlarının, hemşirelik bakım kalitesine etkisinin belirlemesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Araştırmaya 10 Şubat -30 Kasım 2017 tarihleri arasında Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi Cerrahi Kliniklerde çalışan hemşireler (n=102) ve yatan hastalar (n=114) dahil edildi. Araştırma verileri, 'Hemşire Tanıtım Formu', 'Mobbing Algı Ölçeği', 'Bakım Davranışları Ölçeği-24' ve 'Hasta Tanıtım ve Hemşirelik Bakımı Değerlendirme Soru Formu' kullanılarak elde edildi. Verilerin analizinde ise SPSS 15.0 for Windows istatistik analiz programında frekans, yüzde dağılımı, Independent Samples t, Kruskal Wallis, Mann-Whitney ve Pearson Korelasyon analiz testleri kullanıldı. Bulgular: Araştırmaya katılan hemşirelerin %83,3'ü kadın, %16,7'si erkek ve araştırmaya katılan hastaların %51,8'i kadın, %48,2'si erkekti. Araştırmada, erkek hemşirelerin, meslekte çalışma yılı fazla olan hemşirelerin ve kendi verdiği hemşirelik bakımını yetersiz bulan hemşirelerin mobbing algısının daha yüksek olduğu saptandı. Hemşirelerin Kendini Gösterme ve İletişim Olanaklarının Kısıtlanması alanındaki mobbing algısı arttıkça Güvence ve Saygılı olma bakım davranışlarının, Sosyal İtibara Saldırı alanında mobbing algısı arttıkça Güvence, Saygılı olma ve Bağlılık alanına ilişkin bakım davranışlarının negatif etkilendiği bulundu. Verilen hemşirelik bakımı hastalar ve hemşireler tarafından değerlendirildiğinde ise hastaların bakımı daha yeterli algıladığı belirlendi. Sonuç: Cerrahi kliniklerde çalışan hemşirelerin mobbing algısı yüksek olanlarda bazı bakım davranışlarının negatif etkilendiği belirlenmiş olup, hastaların verilen hemşirelik bakımını hemşirelere göre daha yeterli bulduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Object: In this study; the purpose of this study was to determine the effect of mobbing living conditions on nursing care quality in nurses working in surgical clinics. Materials and Method: The study included nurses (n = 102) and inpatients (n = 114) working at Celal Bayar University Hafsa Sultan Hospital Surgical Clinics between 10 February and 30 November 2017. The research data were collected using the 'Nurse Promotion Form', 'Mobbing Perception Scale', 'Care Behavior Scale-24' and 'Patient Presentation and Nursing Care Assessment Questionnaire'. In the analysis of the data, frequency, percentage distribution, Independent Samples t, Kruskal Wallis, Mann-Whitney and Pearson Correlation analysis tests were used in SPSS 15.0 for Windows statistical analysis program. Findings: Nurses of the participating in the survey, 83.3% were female, 16.7% were male and 51.8% of the patients were women, 48.2% were male. It was determined that the male nurses had a higher mobbing perception compared to the females. As the years of professional work increase, the mobbing sense increases. The nurses who finds their care in inadequate had higher mobbing perception. As the mobbing perception of the nurses' Self-Promotion and Communication Facility Restrictions increased, the Assurance and respectful care behaviors were found to be negatively affected and also the mobbing perception of nurses increased in the field of Social Revenge attack, care behaviors related to Assurance, Respect and Affinity were found to be negatively affected. When the nursing care given was evaluated by patients and nurses, it was determined that the patients perceived the care better quality. Result: Nurses working in surgical clinics when the mobbing sensation is high some care behaviors were found to be negatively affected, it was found that the nursing care provided by the patients was more adequate than the nurses.