Bazı meyve sineği (Diptera: Tephritidae) türlerinin spermateka morfolojileri üzerine elektron mikroskobu çalışması
Electron microscope study on spermatheca morphologies of some fruit flies (Diptera: Tephritidae) species
  1. Tez No: 520414
  2. Yazar: EBRU KILIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT KÜTÜK, DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET YARAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Zooloji, Biology, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Meyve Sinekleri Tephritidae, Spermateka, SEM, Fruit Insects Tephritidae, Spermateka, SEM
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Zooloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışma Türkiye'nin farklı illerinden toplanan, Gaziantep Üniversitesi Entomoloji Laboratuvarında bulunan bazı meyve sineği örneklerinin spermatekal yapılarının morfolojik olarak değerlendirilmesine dayanmaktadır. Çalışmada meyve sineklerine ait altı tür (Bacterocera oleae, Ceratitis capitata, Spathulina sicula, Sphenella marginata, Xyphosia miliaria) spermatekal yapıları %10'luk potasyum hidroksit (KOH) içerisinde yaklaşık olarak 5-7 gün arasında değişen günlerde bekletilmiş ve preparasyonları yapılarak spermatekal yapıları çıkarılmıştır. Çıkarılan spermatekal yapılar taramalı elektron mikroskobunda (SEM) incelenerek fotoğrafları çekilmiştir Her bir türün spermatekal yapılarının yüzey morfolojileri taramalı elektron mikroskobunda incelenerek türlerin benzerlikleri ve farklılıkları ortaya konulmuştur. Türlere ait tanımlayıcı karakterler ve türlerin spermatekalarının SEM fotoğrafları verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study collected from different provinces of Turkey, Gaziantep University of spermatheca, spermathecal do some samples of fruit flies in the Entomology Laboratory is based on evaluation morphologically. Six species of fruit flies (Bacterocera oleae, Ceratitis capitata, Spathulina sicula, Sphenella marginata, Xyphosia miliaria) in the study were kept in 10% potassium hydroxide (KOH) for approximately 5-7 days and preparations were made to remove spermatocytes. The extracted spermatocytes were examined by scanning electron microscope (SEM) and their photographs were taken. The surface morphologies of each spermatheca structures were examined in a scanning electron microscope to reveal the similarities and differences of the species. Identical characters of species and SEM photographs of spermatocytes of species were given.