7 ve 8. sınıflarda öğrenim gören kırsal kesim ve kentlerde yaşayan ortaokul öğrencilerinin fiziksel benlik algılarının karşılaştırılması
Comparison of physical self perceptions of 7th and 8th grades middle school students living in urban and rural areas
  1. Tez No: 520521
  2. Yazar: SAMET KABAKCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE ÇAMLIYER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Kırsal, Kent, Fiziksel Benlik Algısı, Benlik Saygısı, Rural, Urban, Physical Self-Esteem, Self Esteem
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
ÖZET Amaç: Bu çalışmanın amacı, 7. ve 8. sınıfta öğrenim gören ve farklı sosyolojik çevrelerde yaşayan öğrencilerin fiziksel benlik algısı açısından karşılaştırmalı olarak incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Tarama modelinde gerçekleştirilen bu araştırmanın evrenini Manisa il merkezinde öğrenim gören 7. ve 8. sınıf öğrencileri oluşturmakta, örneklemini ise Manisa iline bağlı 11 ilçede bulunan bir kırsal kesim ve bir kent okulu olmak üzere toplam 22 ortaokulda öğrenim gören küme örnekleme yöntemine göre seçilmiş 500 öğrenci oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen Kişisel Bilgi Formu ve Whitehead (1995) tarafından geliştirilen ve Aşçı ve ark. (2005) tarafından Türkçeye uyarlanan CY-PSPP Ölçeği kullanılmıştır. Bulgular: Katılımcıların %59'u kırsal kesimde, %41'i ise kentte yaşamaktadır. %44,6'sı 12-13, %55,4' ü 14-15 yaş aralığındadır. %44,2'si 7. sınıf ve %55,8'i 8. sınıfta öğrenim görmektedir. Bu çalışmadakilerin %46,2'si erkek ve %53,8'i kadındır. Katılımcıların %81,8'i spor yaptığı, %18,2'si ise yapmadığı görülmüştür. Kırsalda ve kentselde yaşayan öğrencilerin fiziksel benlik algısı puan ortalamaları arasında fark bulunamamıştır. Sınıf değişkenine göre verilerin analizinde, sekizinci sınıf öğrencilerinin vücut çekiciliği alt boyutundaki puan ortalamalarının ( =2,42, Ss=0,4453) 7 sınıf puan ortalamalarından ( =2,23, Ss=0,4493) anlamlı düzeyde yüksek olduğu bulunmuştur (t (498)= -4,50, p= 0,000). Sonuç: Sonuçlar kırsal ya da kentselde yaşayan ortaokul yedi ve sekizinci sınıf öğrencilerinin fiziksel benlik algılarında anlamlı fark bulunamamıştır. Bu sonucu, bireylerin kendilerini yaşadıkları çevrenin standartlarına göre değerlendirdikleri şeklinde yorumlamak mümkündür.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Purpose: The purpose of this study is to examine students who are studying in 7th and 8th grade and who live in different sociological environment in terms of physical self-perception comparatively. Material and Method: This research conducted in the survey model constitutes the 7th and 8th grade students who are studying in Manisa province. The sample group consists of 500 students selected by cluster sampling method in a total of 22 secondary schools located rural area and city center in 11 provinces of Manisa. The Personal Information Form developed by the researcher and CY-PSPP Scale developed by Whitehead (1995) and adapted to Turkish by Aşçı et al. (2005) used as data collection tool. Findings: 59% of the participants live in rural areas and 41% live in the city center. 44,6% of participant is in the age group of 12-13, and 55,4% in the age group of 14-15 years old. 46,2% of the participants were male, 53,8% were females. It was seen that 81,8% of the participants play sports and 18,2% not play. There was no difference between the average scores of physical self-perception scores of the students living in rural and urban areas. In the analysis of data according to the grade variable, it was found that eighth graders had significantly higher mean scores ( = 2,42, Ss = 0,4453) in the subscale of body attractiveness than 7th grade ( = 2,23, Ss= 0,4493) average score (t (498)= -4,50, p= 0,000). Result: The results showed no significant difference between 7th and 8th grade middle school students that living in rural or urban areas in the physical self-perceptions. It is possible to interpret this as the way in which individuals evaluate themselves according to the standards of the environment in which they live.