Kanser tanısı alan bireylerde yılmazlık ve iyi oluş duygusunun belirlenmesi
Determination of the feelings of resilience and well-being in individuals who have cancer diagnosis
- Tez No: 520583
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SALİHA HALLAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: yılmazlık, iyi oluş, kanser, psikiyatri hemşireliği, resilience, well-being, cancer, psychiatric nursing
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
ÖZET Amaç: Bu çalışma kanser tanısı alan bireylerde yılmazlık ve iyi oluş düzeylerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Araştırmanın tipi tanımlayıcıdır. Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Tıbbı Onkoloji polikliniğine başvuran bireylerle Tıbbı Onkoloji Kliniği, Mustafa Samur Kemoterapi Ünitesi, Tıbbı Onkoloji polikliniğinde Ocak- Eylül 2016 tarihleri arasında 360 birey ile yapılmıştır. Veriler,“Bireyleri Tanıtıcı Özellikler Formu”,“Yılmazlık Ölçeği”ve“Psikolojik İyi Oluş Ölçeği”kullanılarak toplanmıştır. İstatiksel analizde SPSS 23.0 paket programı kullanılmıştır. Veriler bağımsız örneklem t testi, tek yönlü varyans analizi, Pearson kolerasyon testi, yüzdelik hesaplama, ortalama, standart sapma, minimum ve maksimum değerleri kullanılarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Bireylerin iyi oluş puan ortalamasının 47.83±7.32, yılmazlık ölçeği puan ortalamasının 191.97 ±26.47 olduğu saptanmıştır. Bireylerin yılmazlık düzeyleri ve iyi oluş düzeyleri arasında anlamlı, pozitif yönlü ve güçlü bir ilişki bulunmuştur. Çalışan ve ekonomik durumunu iyi olarak algılayan bireylerin psikolojik iyi oluş düzeyleri yüksek bulunmuştur. Bireylerin öğrenim seviyesinin yüksek, evli, çalışıyor, ekonomik durumunun iyi ve şehir merkezinde yaşıyor olması ile yılmazlık düzeyleri arasında anlamlı ve pozitif yönlü bir ilişkisi vardır. Bireylerin tanı alma süresi ile yılmazlık ve iyi oluş düzeyleri arasında negatif yönlü ve anlamlı bir ilişki bulunmaktadır. Sonuç: Bireylerin yılmazlık ve iyi oluş düzeylerinin yüksek olduğu, yılmazlık ve iyi oluş düzeyleri arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki bulunduğu görülmüştür. Bu sonuçlar doğrultusunda, kanser tanısı alan bireylerin yılmazlık ve iyi oluş duygularının, etkileyen faktörlerin değerlendirilmesi, hemşirelik eğitiminde yer verilmesi, kurumsal olarak bilgilendirici ve destekleyici yaklaşımların oluşturulması ve metodolojik olarak farklı yöntemlerle sonuçların ölçülmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: This study was conducted to determine the levels of resilience and well-being of individuals diagnosed with cancer. Method: The study was planned as a descriptive study. It was held with 360 individuals, between January - September 2016 with the individuals who applied to Akdeniz University Hospital Medical Oncology Unit. It was used“Personally Identifiable Features Form”,“Resilience Scale”and“Psychological well-being scale”. SPSS 23.0 package program was used for statistical analysis. Data were evaluated using independent sample t-test, one-way analysis of variance, Pearson's Correlation test, percentile, mean, standard deviation, minimum and maximum values. Results: The mean total score on the psychological well-being scale was 47.83±7.32 and resilience scale was 191.97±26.47. The study was a significant positive correlation between resilience and psychological well-being scale. Individuals with working and good economic status have high levels of well-being. It has been found that individuals have a significant positive relationship between their level of resilience and the level of education, their single status, their work, their good economic status, their living in the city center and their support. There was a negative relationship between the duration of the diagnosis and the level of resilience and well-being. Conclusion: Individuals have high levels of resilience and well-being. A positive relationship was found between the levels of resilience and well-being. In the light of these results, it is suggested that affected factors the resilience and well-being feelings of individuals diagnosed with cancer should be assessed; to be included in nursing education, be creating informative and supportive approaches as institutional and be measuring of the results with different methods as methodological.