Sosyal bilgiler beşinci sınıf öğrencilerinin çocuk hakları farkındalığına ilişkin görüşleri
Views of the fifth grade students related with the awareness on children's rights
  1. Tez No: 520584
  2. Yazar: MAİDE ŞİLA TİFTİKÇİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULLAH BALCIOĞULLARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: çocuk hakları, sanat etkinlikleri, beşinci sınıf öğrenci görüşleri, children's rights, art activities, develop understanding, fifth grade students
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
Bu çalışma özelinde çocuk haklarıyla ilgili sanat etkinlikleri doğrultusunda ortaokul beşinci sınıf öğrencilerinin çocuk hakları farkındalıklarına ilişkin görüşlerinin nasıl olduğu araştırılmıştır. Bu sanatsal etkinlikler katılımcıların (öğrencilerin) özellikleri de dikkate alınarak araştırmacı tarafından hazırlanmıştır. Sanatsal etkinlikler resim çizme, şiir yazma, heykel yapma, canlandırma etkinlikleri olarak sınırlandırılmıştır. Nitel bir yaklaşımla tasarlanan bu çalışma durum çalışması desenindedir. Bu çalışmaya Adana'da devlet okuluna devam eden orta okul beşinci sınıf öğrencileri (19 kız, 15 erkek) olmak üzere toplam 34 kişi katılmıştır. Katılımcılar amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örneklemeye uygun olarak seçilmiştir. Veri toplama araçları olarak yarı yapılandırılmış görüşmelerden, öğrenci günlüklerinden, öğrenci el ürünlerinden, araştırmacı notları ve gözlemlerinden yararlanılmıştır. Verilerin analizinde içerik analizi kullanılmıştır. Verilerin analizi dokuz odak öğrenci ile sınırlandırılmıştır. Bu çalışma sonucunda ortaokul beşinci sınıf öğrencilerinin, çocuk haklarıyla ilgili sanat etkinlikleri aracılığıyla kendi haklarına ve hak ihlâllerine karşı daha duyarlı olduklarını ifade ettiklerine ulaşılmıştır. Ayrıca, öğrencilerin bu süreçten hoşlandıkları, süreç boyunca kendilerini keyifli ve özgür hissettikleri, bazı kalıp yargılarında değişiklikler yaşadıklarını ifade etmeleri ulaşılan başka sonuçtur. Buna ek olarak öğrencilerin konuya ilişkin farkındalıklarını; çocuk haklarını daha detaylı öğrendikleri, öğrendiklerini günlük hayatlarında uyguladıkları,şeklinde değerlendirdiklerine ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study how the art activities related with children's rights affected the development of an understanding in fifth grade secondary school students is specifically investigated. These artistic activities were prepared by the researcher by taking into consideration the characteristics of the participants (students). Artistic activities are limited as painting, writing poems, drama, playing sculptural activities. This study is a case study designed with a qualitative approach. A total of 34 people participated in this study, including fifth grade students (19 girls, 15 boys) attending a state school in Adana. Participants were selected according to the criterion sampling that is one of the purposeful sampling methods. Data collection tools include semi-structured interviews, students' diaries, students's hand works, researcher's notes and observations. The analysis of the data is limited to nine focus students. As a result of this study, it was realized that by means of artistic activities related to children's rights the fifth grade students in secondary school expressed that they are more sensitive to their rights and violations of rights. It is also a result of the fact that students expressed that they enjoy this process, they feel pleasant and free during the process, and changes in certain mold judgments are experienced on them. In addition, it has been learned that students expressed their awareness as they learnt more about children's rights, applied what they learn in their daily lives, and gained awareness about the subject.