Kanser kaygı ölçeğinin uyarlanması ve psikometrik özelliklerinin incelenmesi
Cross cultural adaptation and psychometric evalutation of the cancer worry scale
- Tez No: 520582
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZNUR KÖRÜKCÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Kanser Kaygı Ölçeği, Kanser korkusu, Kanserofobi, Hemşirelik, The Cancer Worry Scale, Cancer fear, Cancerophobia, Nursing
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Kanser Kaygı Ölçeği'nin uyarlanması ve Psikometrik Özelliklerinin İncelenmesi Amaç: Bu araştırmanın amacı, jinekoloji onkoloji polikliniğine kontrole gelen ve kolposkopi yaptıran kadınlarda işlem sonrası kanser korkusunu belirlemek amacıyla Eveline M. A. Bleiker tarafından geliştirilmiş olan Kanser Kaygı Ölçeği' nin Türkçe' ye uyarlanarak geçerlik güvenirliğini belirlemektir. Yöntem: Araştırma Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Jinekolojik Onkoloji polikliniğine başvuran, geçmişte kanser öyküsü olmayan, anormal pap smear sonucu olan ve kolposkopi işlemi yaptıran kadınlara işlem sonrası kanser korkusunu ölçmek amacıyla Kanser Kaygı Ölçeği kullanılmıştır. Çalışma Mart-Kasım 2017 tarihleri arasında araştırmaya katılmaya gönüllü olan 200 kadın ile yürütülmüştür. Verilerin analizinde, frekans, yüzde, aritmetik ortalama, faktör analizi, Cronbach Alfa katsayısı ve kullanılmıştır. Bulgular: Ölçeğin Türkçe uyarlamasında körlemesine ters çeviri yöntemi kullanılmştır. Uzman görüşleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı görülmüştür (Kendall W=0.190; p=0.101). Açımlayıcı faktör analizi sonucunda ölçeğin 1 faktör altında toplandığı ve faktörün açıklanan varyansa toplam katkısının %53.35 olduğu belirlenmiştir. Ölçekte elde edilen puanlar doğrultusunda yapı geçerliğine ek kanıt elde etmek amacıyla DFA uygulanmıştır. DFA'nın uyum indeksleri, Ki kare (2) SB2 = 43.89 ( p=0.001), SB2/sd=2.44, RMSEA 0.085, NNFI 0.97, SRMR 0.048 ve GFI=0.94 olduğu belirlenmiştir. Ölçeğin genel Cronbach Alfa güvenirlik katsayısı 0.87'dir. Sonuç: Sonuç olarak Kanser Kaygı Ölçeği'nin Türkçe' ye uyarlanmış halinin kanser korkusunu ölçmek için geçerli ve güvenirli bir araç olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Cross Cultural Adaptation and Psychometric Evalutation of The Cancer Worry ScaleObjective: The purpose of this research was to determine the psychometric properties of the The Cancer Worry Scale which was developed by Eveline M.A. Bleiker to evaluate the fear of cancer after the procedure in women who have colposcopy from the gynecology oncology policlinic. Method: Study data was collected among women who applied to the Gynecologic Oncology outpatient clinic of Akdeniz Universty Hospital and who had abnormal pap smear result, without cancer history. Researcher collected data with The Cancer Worry Scale, which is used for evaluating fear of cancer, after colposcopy procedure. The study was conducted with 200 volunteer participants between March and November 2017. Frequency, percentage, arithmetic mean, factor analysis and cronbach alpha coefficient were used for analyses the data. Results: Paralell-blind translation method was used to determine the Turkish adaptation study of the scale. The compatibility level of expert opinion was found as Kendall W = 0.190 (p = 0.101). As a result of exploratory factor analysis of the scale, it was seen that whole scale was collected under one factor and the total variance explained by the factors was 53.35%. In accordance to scores obtained from the scale, CFA was applied to obtain extra evidence with regard to construct validity. Fit indexes of CFA were determined as Chi-Square Goodness of Fit 2 = 43.89 (p=0.001), 2/sd=2.44, RMSEA 0.085, NNFI 0.97, SRMR 0.048 and GFI 0.94. Overall Cronbach's Alpha reliability coefficient of the scale was 0.87. Conclusion: As a result; it was determined that the Turkish version of“The Cancer Worry Scale”is a valid and reliable tool for measuring cancer fears.