Kolorektal ameliyatlarda klinik alanda ameliyat öncesi, sırası ve sonrası uygulamaların ERAS protokolüne uygunluğunun karşılaştırılması
Comparison of pre-operative, sequential and postoperative applications in clinical field for colorectal surgery
- Tez No: 520608
- Danışmanlar: PROF. DR. ARZU TUNA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: ERAS Protokolü, Ameliyat Sonrası Hızlı İyileşme (ASHİ) Protokolü, Fast Track Cerrahi, Hemşireli, ERAS (Enhanced Recovery After Surgery) Protocol, Fast Track Surgery, Nursing
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sanko Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
ÖZET Kolorektal Ameliyatlarda Klinik Alanda Ameliyat Öncesi, Sırası ve Sonrası Uygulamaların ERAS Protokolüne Uygunluğunun Karşılaştırılması Kırık M. S., SANKO Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Hemşirelik Anabilim Dalı, Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Yüksek Lisans Tezi, Gaziantep, 2018 Bu araştırmada kolorektal ameliyatlar sonrası Avrupa'da ve ABD'de uygulanan ASHİ protokolünü ( ERAS) bilen ve uygulayan ya da uygulamayan sağlık personelinin bilgi, davranış ve tutumlarını belirlemek istedik. Türkiye'nin Güneydoğusunda yer alan Diyarbakır ilinde ameliyat öncesi açlık süresini azaltma, antikoagülan ve antibiyotik kullanımı sağlama, derin ven trombozunu önleyici önlemler alma, gibi ameliyat sürecine yönelik uygulamalarda ASHİ protokolünün uygunluğunu bu araştırmada inceledik. Hemşire, anestezist ve cerrahların bu protokolde yer alan konulara yönelik bilgi davranış ve tutumlarını belirledik. Araştırmada sağlık personellerinden ve kurumlardan gerekli izinler alındı. Örneklemi 116 kişi oluşturdu. Veriler için, sorular ilgili literatür taranarak hazırlandı ve veriler yüz yüze görüşülerek araştırmacı tarafından toplandı. Verilerin değerlendirilmesi sayı-yüzde ile gösterildi. Araştırmaya katılanların ortalama yaşı 29.5'du, %82.8'i hemşire, %4.3'ü cerrah, %12.9'u anestezistti. Araştırmada“ ameliyat sürecine ve evde tedavi, bakıma yönelik bilgileri veren, danışmanlığı yapan kişi kimdir”sorusuna %51.7'si çalışan tüm ekip olarak ifade etti. Bu bilgilendirme sürecinin de sadece yüz yüze görüşme olarak yapılma yüzdesi 59.4'tü, hastalara eğitim kitapçıkları verilmemekteydi. Hastalara emboliyi önleyici çorap giydirme oranı % 46.5'du. Hastaların çok uzun süre aç kaldıkları ve ameliyat öncesi karbonhidratlı oral sıvı alımının desteklenmediği belirlendi. ASHİ protokolüne uygun olarak hastalarını aç bırakan personel 10.4'tü. Ameliyat sonrasında oral alım için; peristaltizmin gelmesini bekleyen sağlık personeli de fazlaydı. Ameliyat öncesi antibiyotik kullanma oranı %86.2'di. Hastaların en erken ayağa kalkıp yürüme durumu; %44 oranında ameliyat sonrası 8 ile 24 saatleri arasındaydı. ASHİ protokolünü hiç duymayan sağlık personeli %74.1'di. Kurumsal destek olmadığı için bu uygulamayı yapamayanların yüzdesi de 93.1'di. Sonuç olarak; Sağlık personelinin ASHİ uygulamasına yönelik tam bilgilerinin olmadığı, bilgi davranış ve tutum olarak da ASHİ uygulamalarını hizmet içi eğitimlerinde olmadığı, sağlık personelinin ASHİ protokolü gibi güncel literatür bilgisini klasik geleneksel uygulamalarının yerine koymadığını söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A Comparison Of The Suitability Of Peroperatif And Postoperatif Application In Clinic Areas After Colorectal Surgeries For The ERAS Protocol KIRIK M. S., SANKO University, Institute Of Health Science, Department Of Nursing, Medical Surcical Nursing Master Thesis, Gaziantep, 2018 This study aims to find out and evaluate the attitude and the level of information of the health personnel having information about the ERAS protocol which is implemented in the USA and Europe after colorectal surgeries. The necessary permission was obtained from the health personnel working as surgeons, anaesthetists and nurses and from the institutions, and the sampling consisted of 116 persons. The survey questions were prepared after going through the literature, and the data were collected through face to face method. The evaluation of the data was given in percentages. The average age of the participants of the survey was 29.5 +5.46, while %82.8 of them was nurse, %4.3 of them was surgeon and %12 of them was anaesthetist. The answer of %51.7 of the participants to the question regarding who informed about the processes of surgery, home treatment and patient care was 'the whole team'. The preoperative fluid intake richer than carbohydrate was %44.8. The rate of the face to face meeting during the informing process was %59.4. %81.0 of them responded 'yes' to the question regarding whether the surgeons and the nurses in the hospital services had a treatment procedure prepared for patient care after colorectal surgeries. The rate of using stockings in the prevention of embolism was %46.5. The rate of the preoperative usage of antibiotics was %86.2. %97.5 of the patients walked within the first twenty-four hours after the surgery, while %44 of the patients walked between the first eight and twenty-four hours after the surgery. The rate of the health personnel who had never heard about the ERAS protocol was %74.1. The rate of those who could not implement this protocol because of not having an institutional support was %93.1. It can be pointed out that the health personnel did not have full knowledge of the implementation of the ERAS protocol, that the ERAS practices and applications were not included in the in-service trainings and that the health personnel did not benefit from the recent literature like the ERAS protocol and kept making use of conventional and traditional practices and applications.