Metakarp kırıklarının cerrahi tedavisinde mini tüp eksternal fiksatörün yeri
The role of the mini tube external fixator in the surgical treatment of metakarp fractures
- Tez No: 520724
- Danışmanlar: DR. CEM DİNÇAY BÜYÜKKURT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Metakarp kırıkları, minitüp fiksatör, quick DASH skoru, Michigan el sonuç anketi, Metacarpal fractures, mini tube fixator, Michigan Hand Outcomes Questionnaire, quick DASH score
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Okmeydanı Eğitim. ve Araştırma. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
METAKARP KIRIKLARININ CERRAHİ TEDAVİSİNDE MİNİ TÜP EKSTERNAL FİKSATÖRÜN YERİ Giriş ve Amaç: El travmalarına bağlı oluşan kırıklar iş gücü ve fonksiyon kaybına sebep olur. Tedavide kullanılacak yöntemin erken eklem hareketine izin vermesi önemlidir. Eksternal fiksatör ile fiksasyon, cerrahi endikasyonu olan metakarp kırıklarında kullanılan tedavi yöntemlerinden biridir(1). Metakarp kırıklarında mini tüp eksternal fiksatör minimal invaziv olarak uygulanabilen ve kemik fiksasyonunu sağlayan bir sistemdir(2). Bu sistem ameliyat sonrası alçı-atel takibi gerektirmeyip erken dönemde eklem hareketlerine izin verir. Eksternal fixatör minimal cerrahi travma, kırık hematomunun korunması ve cerrahi sürenin kısalması gibi avantajlar sunar(3). Çalışmamızda metakarp kırıklarında mini tüp eksternal fiksatör uygulanan hastaların erken dönem el fonksiyonlarının değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda 2017 Ocak -2018 Ocak ayları arasında kliniğimizin acil ortopedi ve travmatoloji polikliniğine başvuran, metakarp kırığı nedeni ile mini tüp eksternal fiksatör sistemi uygulanmış 18-65 yaş aralığındaki, hastaların dosyaları retrospektif olarak tarandı. Hastaların kırıkları AO / OTA'ya göre sınıflandırıldı, travmaya maruz kalan elin dominant olması, kırığın eklem içi veya eklem dışı olduğu sorgulandı. İncelenen hasta dosyalarından hastaların ameliyat sonrası 6. hafta Quick DASH skoru ve Michigan el sonuç anketi skorlarına bakılarak hastaların el fonksiyonları değerlendirildi(4, 5). Hastaların kontrol grafilerine bakılarak eklem içi kırıklarda anatomik eklem redüksiyonu değerlendirildi. Metakarp şaft ve boyun kırıklarında ise kontrol grafilerine bakılarak deformitesiz kemik iyileşmesi değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamızda ki hastaların 35'i erkek (%97.2), 1 (%2.86)'i kadındı. Ortalama yaş 34±13.8 SD (dağılım 18-61 yaş) saptandı. Hastaların 8'inde (%22.2) 1. metakarp bazis kırığı, 17'sinde (%47.2) metakarp şaft ve boyun kırığı, 5'inde (13.9) metakarp baş kırığı,6'sı (%16.7) metakarp bazis kırığıydı. Hastaların 35'ünde (%97.2) dominant elde kırık mevcuttu; 1 (%2.8) hasta ise her iki el metakarp kırığı nedeni ile opere edilmişti. Hastaların quick DASH skor sonuçları metakarp baş kırığı için 29.40, metakarp bazis kırıkları için 13.3, 1. metakarp bazis kırıkları için 29.38, metakarp şaft kırıkları için 18.7'ydi. Ortalama quick DASH skor sonucu 21.7'ydi. Hastaların Michigan el sonuç anketine göre genel el fonksiyonları; metakarp baş kırığı için 78, metakarp bazis kırıkları için 80, 1. metakarp bazis kırıkları için 76.25, metakarp şaft kırıkları için 81.4'dü. Ortalama genel el fonksiyon skor sonucu 79.58'di. İş performansı skorları, metakarp baş kırığı için 78, metakarp bazis kırıkları için 83,3, 1. metakarp bazis kırıkları için 73.12, metakarp şaft kırıkları için 76.76'ydı. İş performansı ortalama skor sonucu 77.22 olarak belirlendi. Ağrı skorları değerlendirildiğinde ise metakarp baş kırığı için 29, metakarp bazis kırıkları için 14.16, 1. metakarp bazis kırıkları için 24.37, metakarp şaft kırıkları için 25'ti. Ağrı ortalama skor sonucu 23.61'di. Çekilen kontrol grafilerde eklem içi metakarp baş ve bazis kırıkları için anatomik eklem redüksiyonunun sağlanmış olduğu, metakarp şaft ve boyun kırıklarında deformitesiz kemik iyileşmesinin sağlanmış olduğu görüldü. Sonuç: Çalışmamızın sonuçlarına bakıldığında, hastaların deformitesiz kemik iyileşmesinin sağlandığı görülmektedir. Ayrıca quick DASH skoru ve Michigan el anket skorlarına göre hastaların ameliyat sonrası erken dönem de el fonksiyonlarını yerine getirebildikleri tespit edilmiştir. Cerrahi endikasyonu olan metakarp kırıklarında minitüp eksternal fiksatör ile fiksasyon; erken dönem el fonksiyonlarının kazanılmasını ve erken işe dönüşü sağlayan bir tedavi yöntemidir.
Özet (Çeviri)
THE ROLE OF THE MINI TUBE EXTERNAL FIXATOR IN THE SURGICAL TREATMENT OF METAKARP FRACTURES Introduction and Objective: Fractures due to hand trauma, cause loss off labor and function. It is important that the method is used in treatment allows early joints movement. An external fixator can be applied to the unstabilized or intraarticular metacarpal fractures suggested by surgical treatment(1). The mini tube external fixator is a minimally invasive fixation system for metacarpal fractures(2). This system does not require a post-op splint follow-up and allows of joint movements in the early postoperative period. External fixator offer advantages like minimal surgical trauma, preservation of fracture hematoma, short operative time(3).In our study, it was aimed to evaluate the early recovery of hand functions in patients treated with the mini tube external fıxator in metacarpal fractures. Material and Methods: In the present study, the files of patients aged 18-65 years who were admitted to the emergency orthopedics and traumatology outpatient clinic between January 2017- January 2018 and who were treated with mini tube external fixator system due to metacarpal fracture were retrospectively reviewed. Fractures were classified according to AO / OTA, questioned whether dominant hand exposed to the trauma and the fractures are intraarticular or extraarticular. Patients' hand functions were evaluated according to Quick DASH score and Michigan hand results questionnaire at postoperative 6th week. (4, 5). The anatomical joint reduction was evaluated in intra-articular fractures by the control radiographs. In the metacarpal shaft and neck fractures, without deformity bone healing was evaluated by looking at the control radiographs. Results: 35 (%97.2) of the patients in our study were male and 1 (%2.86) female. The mean age was 34 ± 13.8, with a maximum age of 61 years and a minimum age of 18 years.1st metacarpal base fracture in 8 patients (22.2%), metacarpal shaft fracture in 17 (47.2%), metacarpal head fracture in 5 (13.9), in 6 16,7%) other metacarpal base fractures were detected.33 patients (99.1%) had a dominant hand broken; 1 (2.8%), the patient was operated with both hands because of metacarpal fractures.33 patients (99.1%) had a fracture in dominant hand; 1 (2.8%), the patient was operated with both hands because of metacarpal fractures. The quick DASH scores of patients were 29.40 for metacarpal head fracture, 13.3 for metacarpal base fractures, 29.38 for metacarpal base fractures and 18.7 for metacarpal shaft fractures. The average quick DASH score was determined to be 21.7. Patients' general hand function scores according to the Michigan Hand Outcomes Questionnaire; 78 for metacarpal head fracture, 80 for metacarpal base fractures, 76.25 for metacarpal base fractures, and 81.4 for metacarpal shaft fractures. The mean general hand function score was 79.58. When scores of work performance were evaluated, it was 78 for metacarpal head fracture, 83,3 for metacarpal base fracture, 73.12 for metacarpal base fracture, 76.76 for metacarpal shaft fracture. The average score for work performance was 77.22. When the pain scores were evaluated, it was 29 for the metacarpal head fracture, 14.16 for metacarpal base fracture, 24.37 for metacarpal base fracture, 25 for metacarpal shaft fracture. The average pain score was 23.61. Control radiographs provide anatomical joint reduction for intraarticular, metacarpal head and base fractures, as well as bone healing without deformity in the metacarpal shaft and neck fractures. Conclusion: When we look at the results of our study, it is seen that bone healing is achieved without deformity. In addition, according to the results of the quick DASH score and Michigan hand score, patients were able to perform hand functions in the early postoperative period. Fixation method with mini tube fixator in metacarpal fractures; it can be used as a preferred treatment method for early hand function acquisition and early turnover.