Representation and women: Construction of gender-roles in computer games
Yeniden sunum ve kadın: Bilgisayar oyunlarında cinsiyet rollerinin yapılandırılması
  1. Tez No: 52073
  2. Yazar: LEYLA ÖZCİVELEK (DURLU)
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NEZİH ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumsal cinsiyet, bilgisayar oyunları, oyuncu. iv, Gender, computer games, player. m
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 242
Özet
ÖZET YENÎDENSUNUM VE KADIN: BİLGİSAYAR OYUNLARINDA CİNSİYET ROLLERİNİN YAPILANDIRILMASI Leyla Özcivelek (Durlu) Sanat, Tasarım ve Mimarlık Doktora Programı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Nezih Erdoğan Haziran, 1996 Bilgisayar endüstrisindeki gelişmeler bilgisayar oyunlarının çocuklar ve hatta yetişkinler için bir eğlence aktivitesi olmalarını sağlamıştır. Bilgisayar oyunlarının etkileşim (interactivity) yönleri televizyon ve geleneksel oyunların yerini almakla beraber bu oyunlar erkek cinsiyetine özel bir teknoloji haline gelmiştir. Bunun nedeni, bilgisayar oyunlarının erkek gücüyle özdeşleştirilen bir teknolojinin parçası olması ve buna bağlı olarak da bu oyunların verdiği hazzın kadınlara yönelik olmamasındandır; çünkü oyunlar önceden yapılandırılmış bir“Model Oyuncu”fikriyle tüketime sunulmaktadır ve bu model oyuncu erkek olarak yapılandırılmaktadır. Bu araştırmanın amacı, esas oyuncunun cinsiyetinden bağımsız olarak, söylemin, oyuncu cinsiyetini nasıl yapılandırdığıdır. Bu bağlamda, toplumsal cinsiyet rolleri sosyalleşmesi, popüler kültürde kadının yenidensunumu, cinsiyetleşmiş teknoloji olarak bilgisayar, oyuncu cinsiyetinin oyun analizlerinde nasıl yapılandırıldığını göstermek amacıyla araştırılacak başlıca konulardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT REPRESENTATION AND WOMEN: CONSTRUCTION OP GENDER-ROLES IN COMPUTER GAMES Leyla Özcivelek (Durlu) Ph. D. in ADA Supervisor: Assist. Prof. Nezih Erdoğan June, 1996 Developments in computer industry gave way computer games to become a popular entertainment agent for children as well as for adults. Interactive quality of computer games has displaced television and traditional games, however, they have become unattractive to women because of the fact that the pleasures offered by these games are gender-specific since they are offered into consumption with a male“Model Player”in mind. The purpose of this particular study is to illustrate the constitution of gender of the player by the discourse itself as a fact independent from the gender of the actual player. In this connection, topics such as gender-role socialization, representation of women in popular culture, computer as a gendered technology will be the main issues to be investigated in order to demonstrate the constitution of the player through an analysis of a group of role-playing games.