Politics and the bureaucracy in policy making process
Karar verme mekanizmalarında siyaset ve bürokrasi ilişkisi
  1. Tez No: 52077
  2. Yazar: TUĞRUL GÜRGÜR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İZAK ATİYAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Siyasal Bilimler, Economics, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Bürokrasi, Politik Ekonomi, Türkiye, Bureaucracy, Political Economy, Turkey
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZET Bu tezin amaci siyaset, toplum ve bürokrasi arasindaki etkileşimi anlamak amaciyla bir çalisma çerçevesi oluşturmak ve bu çerçeveyi Türkiye örneğine adapte ederek iktisadi konular ile ilgili karar verme mekanizmalarinin faaliyetlerinin modellenmesine imkan saglamaktir. Bürokrasinin politika sahasinda ayri bir varlik olarak ortaya cikmasi siyasetçi- seçmen ilişkisini önemli ölçüde değiştirecektir. Bu ilişkide ortaya çikan problemler bürokrasinin sagladigi bilgi ve taahhüt mekanizmalari ile azaltılabilir veya yeni problemler ortaya çikabilir. Bürokrasinin politikacilar tarafindan disiplin altina alinmamasi durumunda siyasi idareler devleti idare etme güçlerini kaybederler. Türkiye örneği bürokrasinin siyaset- toplum ilişkisine aktif olarak katilmasi halinde iktisadi değişkenlerin nasil etkileneceğini gösteren bir örnektir.
Özet (Çeviri)
IX ABSTRACT The aim of this Master Thesis is to construct a framework to analyze interactions between politics, society, and the bureaucracy with each other. This framework is then adapted to the Turkish case to model policy making mechanisms in economic issues. When the bureaucracy emerges as a separate actor in the political field, the relationship between political actors and the society significantly changes. It may mitigate the problems observed in this relationship by providing an information and commitment mechanism or it may lead to a new set of problems. Unless politicians are able to 'discipline' the civil service, they cannot govern the state. The Turkish case is an example of how participation of the bureaucracy to the relationship between politics and society affects economic variables.