Siyasal iletişim temelinde siyasi parti programlarının 'kamu yönetimi anlayışı' nın AKP ve CHP örneğinde incelenmesi
Investigation of the public administration approach of political party programs on the basis of political communication on the example of AKP and CHP
  1. Tez No: 712327
  2. Yazar: SEMİH SAYINTA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NÜKET ELPEZE ERGEÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, İletişim Bilimleri, Public Administration, Political Science, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Siyasi Partiler, Parti Programları, Parti Tipolojileri, AKP, CHP, Political Parties, Party Programs, Party Typologies, AKP, CHP
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Modern siyasi partiler basit anlamda ülke yönetimi için belirli fikirleri olan bir kadro hareketidir. Bu kadro mevcut fikirleri daha iyi bir ülke yönetimi için geliştirmek ve yaymak zorundadır. Fikirlerin geliştirilmesi; içinde filizlendikleri toplumun siyasi, ekonomik ve sosyo-kültürel tarihsel gelişmelerinden ve bu gelişmeleri anlamlandırmak için yaşadıkları düşünsel süreçlerden beslenen“öz fikirleri”ni mevcut konjonktüre uygulamak olarak izah edilebilir. Fikirlerin yayılması ise, kadronun siyasi iktidarı elde edebilecek bir çoğunlukta seçmen kitlesini, bu fikirlerin daha iyi bir ülke yönetimi sağlayabileceği konusunda ikna etmek ve bu doğrultuda tercih kullanmasını sağlamak anlamına gelir. Bu anlamda siyasi partiler demokratik siyasi hayatın vaz geçilmez bir unsuru olmakla beraber, modern ve refah seviyesi yüksek bir toplum inşasında da çok önemli bir role sahiptir. Ülke yönetiminin özünü kamu yönetimi oluşturmaktadır. Kamu yönetimi, yapısal anlamda devletin örgütsel yapısını ifade ederken, ekonomi, eğitim, sağlık gibi kamu ile alakalı konular bütününün de sevk ve idare edilmesi anlamına gelir. 1970'li yıllara değin siyaset ve yönetimi birbirinden ayıran, siyasetin kamu yönetimi politikalarını üretmek, yönetimin yani bürokrasinin ise teknik bir iş olarak bu politikaları hayata geçirmek olduğu ilkesini benimseyen geleneksel kamu yönetimi anlayışı hâkimdir. Geleneksel anlayışın siyaset ve yönetim ayrımı ilkesinden kaynaklı hantallığı yeni kamu yönetimi anlayışı arayışlarına zemin hazırlamıştır. Yeni kamu yönetimi anlayışıyla birlikte özel sektördeki işletme-müşteri ilişkisine benzer kamu yönetimi-halka ilişkiler düzleminde bürokratik örgütlenmenin hantallığından ve kırtasiyecilikten uzak, esnek, etkin, yerinde ve sonuç odaklı pratikler kamu yönetiminde kullanılmaya başlanmıştır. Çağımızın bir gerekliliği olarak ve günümüz kamu yönetimi anlayışının hızlı ve üretken bir model olmasının bir zorunluluk olduğu kabul edildiğinde, siyaset sahnesinde yer alan partilerin de bürokrasiden uzak ve katılımcı bir yapıda yönetim sergileyebilmeleri önemli bir süreç haline gelmektedir. Bu tezin özünü, katılımcı bir demokrasi modelinin geliştirilmesi açısından siyasi partilerin önemli bir siyasal katılım aracı olması ve bu bakımdan partilerin doğuş teorileri ve sonrasında gerçekleştirmiş oldukları faaliyetlerin kamu yönetimi anlayışlarında önemli bir yer edinmesi oluşturmaktadır. Kamu yönetimi anlayışı kendisine, siyasi partilerin parti programlarında, ülke yönetiminde nasıl bir kamu politikası izleyeceklerini tarihi gereklilikleriyle birlikte geniş, kesin ve açık bir şekilde yer bulmuştur. Türk Kamu Yönetimi anlayışının günümüzde önemli bir yer edinmesi ülkemizde faaliyet gösteren siyasi partilerin de bunu önemli bir görev haline getirmesine sebep olmaktadır. Bu çerçevede hızlı, üretken ve çağdaş bir devlet sisteminin oluşmasında kamu yönetiminin de hızlı, üretken ve çağdaş bir yapıya sahip olması önem arz etmektedir. Bu kapsamda Adalet ve Kalkınma Partisi ve Cumhuriyet Halk Partisi'nin parti programlarında kamu yönetiminin şekillenmesi noktasında dikkate aldığı hedefler önemli bir süreç haline gelmektedir. Dolayısıyla bu tezde, Cumhuriyet'in kurulmasından bu yana siyaset arenasında yer almış tüm unsurları iki farklı çatı altında toparlayarak tüm bu tarihsel süreçten beslenen günümüz Türkiye'sinin başat iki siyasi aktörü olan, kitle partisi olduğu iddiasındaki Adalet ve Kalkınma Partisi ile kadro partisi görünümündeki Cumhuriyet Halk Partisi'nin tarihsel arka planlarının irdelenmesi, siyasi parti tipolojisi açısından çözümlenmesi, Türk Kamu Yönetimi Anlayışı üzerindeki etkileri ve siyasi parti programlarındaki mevcut kamu yönetimi söylemlerine odaklanılmıştır. Tezde kıyaslamaya yardımcı olması ve dünyadaki örnekleriyle ülkemizdeki mevcut görüntünün daha da netlik kazanmasını sağlamak maksadıyla modern politik yaşamın çok uzun bir geçmişe sahip olduğu ve ülkemizdekine benzer bir şekilde siyasi partiler döneminin bağımsızlık savaşı ile birlikte başladığı Amerika Birleşik Devletleri siyasi parti sistemi ve parti programları geniş bir şekilde irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Modern political parties are cadre movement who has a specific thought for country management in basic. This cadre has to develop and promulgate existing thoughts for better country management. Development of thoughts; It can be described as applying their“core ideas”which are fed by political, economic, and socio-cultural, the historical development of the society in which these thoughts occurred, the intellectual processes they experience to make sense of these developments, to the current conjuncture. Promulgation of thoughts means persuading the majority of the electorate that the cadre can achieve political power that these thoughts can provide better country management and making them use their preferences accordingly. In this sense, although political parties are an indispensable element of democratic political life, they have a very important role in building a modern and prosperous society, as well. The core of country management is public administration. While public administration expresses the organizational structure of the state in a structural sense, it also means the management and administration of all matters related to the public such as economy, education, and health. Until the 1970s the traditional understanding of public administration, was dominant, which separated politics and administration from each other, adopted the principle that politics was to produce public administration policies, and that the administration, namely bureaucracy, was to implement these policies as a technical task. The clumsiness of the traditional understanding stemming from the principle of separation of politics and administration paved the way for the search for a new understanding of public administration. Within the new public management approach, flexible, effective, appropriate, and result-oriented practices have begun to be used in public administration, far from the cumbersomeness of bureaucratic organization and paperwork, in the public administration-public relations plane, similar to the business-customer relationship in the private sector. When it is accepted as a necessity of our age and today's public administration understanding to be a fast and productive model, it becomes an important process for the parties in the political scene to be able to manage in a participatory structure away from bureaucracy. The core of this thesis is that political parties are an important political participation tool in terms of the development of a participatory democracy model, and in this respect, the theories of the emergence of parties and their subsequent activities have an important place in the understanding of public administration. The understanding of public administration has found a place in the party programs of the political parties, in how to follow a public policy in the administration of the country, together with its historical requirements, in broad, precise, and clear circumstances. The fact that the understanding of Turkish Public Administration has gained an important place today causes the political parties operating in our country to make this an important task. In this context, the public administration needs to have a fast, productive, and contemporary structure in the formation of a fast, productive, and modern state system. In this context, the objectives taken into account by the Justice and Development Party and the Republican People's Party in shaping the public administration in their party programs become an important process. Therefore, in this thesis, by gathering all the elements that have taken part in the political arena since the establishment of the Republic, under two different roofs, the two main political actors of today's Turkey, fed by all this historical process; the focus is on examining the historical backgrounds of the Justice and Development Party, which claims to be a mass party, and the Republican People's Party, which pretends to be a cadre party, its analysis in terms of political party typology, its effects on Turkish Public Administration Understanding, and the current public administration discourses in political party programs. To assist comparison in the thesis and to make the current image in our country more clear with examples from the world, the political party system of the United States of America, where modern political life has a very long history and the period of political parties began with the war of independence, similar to the one in our country, and the programmatic features of the parties has been scrutinized.