Çukurova koşullarında farklı ekim zamanları ve üretim şekillerinin salvia hispanica l.'nın verim ve kalitesine etkisi
Effects of different sowing times and production technics on the yield and quality of Salvia hispanica L. under Çukurova conditions
- Tez No: 520874
- Danışmanlar: PROF. DR. LEYLA SEZEN TANSI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Chia, Ekim Zamanı, Tohum, Fide, Chia, Sowing Time, Seed, Seedling
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıbbi ve Aromatik Bitkileri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Chia olarak bilinen Salvia hispanica L. Lamiaceae familyasına ait tek yıllık bir bitkidir. Bolivya'dan temin edilen Salvia hispanica L. tohumları ile Çukurova koşullarında Tesadüf Blokları Faktöriyel Deneme desenine göre 3 tekrarlamalı olarak kurulan denemede farklı ekim ve dikim zamanları (1 Nisan, 15 Nisan, 30 Nisan, 15 Mayıs) ile farklı üretim şekillerinin (Tohum ile üretim, Fide ile üretim) morfolojik ve kimyasal özelliklere olan etkisi incelenmiştir. Bitki boyu, ana dal sayısı, yan dal sayısı, bitki ağırlığı, başak sayısı, boğum sayısı, başak ağırlığı, tohum ağırlığı, tohum verimi ve protein oranı bakımından en uygun ekim zamanı 1 Nisan olarak saptanmıştır. Hem diğer ekim zamanlarına hem de fide üretim şekline göre daha iyi değerler elde edilmiştir. Ancak, başak uzunluğu, bin tane tohum ağırlığı ve yağ oranı 15 Mayıs tarihindeki tohumla üretim şeklinde diğerlerine göre üstünlük göstermiştir. Çukurova koşullarında Chia bitkisinde ekim zamanı ve üretim şekillerinin ilk kez denendiği bu denemede koşullarımızda yetişmekle birlikte verimlerin yüksek olmadığı bu nedenle ileriki çalışmalarda gün uzunluğuna nötr çeşitlerin denenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Salvia hispanica L., known as Chia, belonging to Lamiaceae family, is annual plant. Salvia hispanica L. seeds provided from Bolivia were used as plant material. Field trials were arranged in the complete factorial randomized block design with 3 replicates under Çukurova conditions. In the study, different sowing times (1, 15 30 April and 15 May) and (production such as seeds or seedlings) were investigated. As a result, plant height, main branch number, secondary branch numbers, plant weight, head numbers, number of nodes, head weight, seed weight, seed yield and protein ratio were higher in sowing time of 1 April and production from seedling. Some other plant characteristics such as spike length, thousand-seed weight and oil ratio were the highest in the sowing time of 15 May and production by seeds. According to the results of present study, which is the first research investigating the effects of sowing times and cultivation technics under Çukurova, we come to the conclusion that Chia could be cultivated under our conditions, but the obtained yield from the the cultivar used in the study was the lower than world averages, so it can be recommended the day-neutral cultivars must be used in the future studies.