Bamford sınıflaması ile alt gruplarına ayrılan iskemik stroke hastalarının serum laktat düzeylerinin ve taburculuktaki modifiye rankin skorları ile sağkalımlarının değerlendirilmesi
Evaluation of serum lactate levels, modified rankin score at discharge and survival of ischemic stroke patients subdivided by bamford classification
- Tez No: 520979
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMET PARLAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Bamford sınıflaması, serum laktat, mortalite, Bamford classification, serum lactate, mortality
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Bozyaka Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Giriş ve Amaç:Çalışmamızda, Bamford sınıflaması (OSCP – Oxford Community Stroke Project Classification ) kullanılarak alt gruplara ayrılan iskemik inme hastalarının, serum laktat seviyeleri ile taburculuktaki modifiye rankin skorlarının(mRS) ve sağkalımlarının ilişkisini araştırdık. Bu sayede acil servise gelen inme hastalarını oldukça hızlı bir şekilde Bamford sınıflaması ile değerlendirip, klinik sonlanımlarının öngörülebilirliğini arttırmayı amaçladık. Materyal ve metod: Çalışmamız retrospektif olarak yapıldı. İlk kez iskemik inme tanısı konan hastalar Bamford sınıflaması ile alt gruplara ayrıldı.Bu grupların serum laktat düzeyleri ile taburculuklarındaki modifiye rankin skorları (mRS), hastane içi ve inme sonrası ilk 6 aylık süredeki ölümleri arasındaki ilişkiyi araştırdık. Bulgular: Bamford sınıflamasının altgruplarından total anterior sirkülasyon enfarktı (TACI), hem hastane içi, hemde 6 aylık mortalitede oranı en yüksek olandı. TACI' den ölenlerin sayısı inme sonrası hastane içi ölümde büyük çoğunluktayken, 6 aylık sürede toplam ölenlerin sayısında, parsiyel anterior sirkülasyon enfarktı (PACI) olan hastalar ile birbirlerine yakındı. Lakuner infarkt hastalarında, hastane içi ölüm yoktu. Hastaların taburculuk mRS skorları ile atriyal fibrilasyon (AF) ve sol atriyum (LA) çapı arasındaki ilişki istatiksel olarak anlamlıydı. Bamford sınıflandırmasına göre inme alt grupları ile hastalarının taburculuklarındaki mRS'leri arasında istatiksel olarak anlamlı fark vardı. İnme hastalarında hem hastane içi mortaliteyle, hem de ilk 6 aylık mortaliteyle, yapılan tek değişkenli analize göre, AF, serum laktat düzeyi, LA çapı , yaş, hastanede yatış süresi ve TACI ile ilişkili bulduk. Çok değişkenli analizde ise hastane içi mortalite ile sLaktat düzeyi ve TACI arasında ; 6 aylık mortalite ile yaş ve düşük ejeksiyon fraksiyonu (EF) arasında ilişki vardır. Sonuç: İnme hastalarında klinik sonlanımı, hastanın Bamford sınıfı, serum laktat düzeyleri, AF, LA çapı, düşük EF etkilemektedir. Acil servise inme ile başvuran hastalarda tamamen klinik bir sınıflama olan Bamford sınıflaması kullanılarak hızlı ve kolay bir gruplama yapılabilir. Bu hastalarda yine kolay ve hızlı bir yöntem olarak serum laktat seviyesine ve AF varlığına bakıldığında inmenin özellikle kısa dönem prognozu hakkında öngörümüz olabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: In our study, we investigated the relationship between serum lactate levels, modified rankin scores (mRS) and survival rate in patients with ischemic stroke divided into subgroups according to Bamford classification (OSBC-Oxford Community Stroke Project Classification). In this way, we aimed to evaluate the stroke patients coming to the emergency department according to Bamford classification very quickly and to increase the predictability of their clinical outcome. Material and Method: Our study was performed retrospectively. The patients who were diagnosed with ischemic stroke for the first time were subdivided with Bamford classification. We investigated the relationship between these groups with serum lactate levels and their modified rankin scores (mRS), in-hospital and post-stroke deaths of 6 months. Results: Total anterior circulation infarction (TACI) from the subgroups of Bamford classification was the highest in both in-hospital and 6-month mortality. While the number of TACI deaths was the largest in-hospital mortality after stroke, the number of total deaths in the 6-month period was close to the patients with partial anterior circulation infarction (PACI). There was no in-hospital mortality in patients with Lakuner infarct. The relationship between mRS scores of discharged patients with atrial fibrillation (AF) and left atrium (LA) of patients was statistically significant. According to the Bamford classification, there was a statistically significant difference between the stroke subgroups and mRS of patients.According to the univariate analysis performed in stroke patients, we found out that AF, serum lactate level, LA diameter, age, hospitalization time and TACI were related with both in-hospital mortality and the first 6-month mortality statistically. In multivariate analysis, between in-hospital mortality with sLAKTATe level and TACI; There is a correlation between 6-month mortality with age and low ejection fraction (EF). Conclusion: The clinical outcome of stroke patients is effected by the patient's Bamford class, serum lactate levels, AF, LA diameter, and low EF. A quick and easy grouping can be performed using the Bamford classification, which is a completely clinical classification in patients applying to the emergency department with stroke. When we look at the serum lactate level and the presence of AF, it is an easy and rapid method in these patients, also we can predict short-term prognosis of stroke.