Asemptomatik dişlerde tek seansta ve farklı medikamentler kullanılarak çok seansta yapılan yeniden kanal tedavisi uygulamalarında oluşan postoperatif ağrının karşılaştırılarakdeğerlendirilmesi
  1. Tez No: 520982
  2. Yazar: YELDA ERDEM HEPŞENOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TAN FIRAT EYÜBOĞLU
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Postoperatif ağrı, yeniden kanal tedavisi, kanal içi medikament, çok seansta kanal tedavisi, tek seansta kanal tedavisi, Postoperative pain, retreatment, intracanal medicament, multiple visit root canal treatment, single visit root canal treatment
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Kanal tedavisi, kök kanalı içerisindeki enfekte dokunun uzaklaştırılarak geriye kalan yapının orjinal forma uygun genişletilip, temizlenerek doldurulmasını içeren bir tedavi şeklidir. Eskiden birkaç seansta tamamlanan bu tedavi tekniği, yeni çıkan aletler ve malzemeler ile tek seansta güvenli bir şekilde tamamlanabilmektedir. Tek seansta yapılan uygulamalar, birden fazla seansta uygulanan kanal tedavilerine göre daha avantajlıdır. Yeniden kanal tedavisi uygulaması daha önce kanal tedavisi yapılmış ancak başarısız olmuş dişlerde kanal tedavisinin yeniden uygulanmasını öngören bir tedavi tekniğidir. Postoperatif ağrı, seans sayısı kadar, tedavi öncesinde ve tedavi sırasında karşılaşılan faktörlerle de ilişkilendirilmektedir. Tek veya çok seans yeniden kanal tedavisi uygulamalarından sonra hastalarda farklı düzeylerde ağrı şikayetleri olmaktadır. Bu ağrı genelde artık pulpa dokusu ve periodontal dokuların iltihabi reaksiyonu ile meydana gelmektedir. Yeniden kanal tedavisi protokolünün, tek seansta güvenli ve verimli bir şekilde yapılabilmesi klinik endodonti uygulamalarında zaman kazanımı ve masraf açısından daha verimli bir aşamaya geçilmesini sağlayacaktır. Ayrıca çok seansta yapılan kök kanal tedavilerinde, kök kanalının komplike anatomik yapısı nedeniyle seans arasında uygulanan kanal içi medikamentlerin dentin kanalcıklarında, istmuslarda ve lateral kanallardaki mikroorganizmalara ulaşamaması veya bazı mikroorganizmalara karşı etkisiz kalması söz konusu olabilmektedir. Ek olarak geçici dolgu bulunan kronun kırılmaya müsait yapısı ve Ca(OH)2 gibi bazı kanal içi medikamentlerin kostik etkileri nedeniyle dentin direnci azaldığı için kök kanal tedavisi esnasında veya sonrasında kırık riski ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle bu çalışmada asemptomatik 2 dişlerde tek seansta ve farklı medikamentler kullanılarak çok seansta yapılan yeniden kanal tedavisi uygulamalarında oluşan postoperatif ağrının karşılaştırılarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
EVALUATION OF POSTOPERATİVE PAIN IN SINGLE VISIT AND MULTIPLE VISIT RETREATMENTS WITH DIFFERENT INTRACANAL MEDICAMENTS. Root canal treatment is a procedure consists of removal of the infectious tissue, cleaning and shaping of the remaning structure according to the original form. With new tools and materials this treatment technique can be completed safely in single visit instead of multiple visits. Single visit treatments are more advantagesous than multiple visits root canal treatments in terms of time and cost. Retreatment is a type of treatment procedure which is applied in teeth with previously failed root canal treatments. Postoperative pain is associated with number of visits as well as preoperative and intra operative factors. Single visit and multiple visit retreatment procedures may cause complaint of pain in different levels among patients. Inflammatory reaction due to remaning pulp tissue or to traumatized periodontal tissue are the main causes of the postoperative pain. To be able to perform the retreatment procedure safely and efficiently in single visit, will bring a time and cost wise more efficient era in clinical endodontic applications. In addition, root canal treatment carried out in multiple visits has negative clinical consequences such as the inability of the intracanal medicament to be able to come in contact with the residual microorganisms within the dentinal tubules, isthmus or in lateral canals due to the complicated anatomical structure of the root canal, or the ineffectiveness against these microorganisms even if those medicaments can come in contact with. However, due to fragile state of the crown with temporary filling in multiple visit root canal treatment and the caustic effect of some intracanal medicaments such as Ca(OH)2, the dentin resistance is reduced constituting a high risk of fractures during or after the treatment procedure. Therefore, the aim of this study is to compare the postoperative pain in single visit and multiple visit retreatments with different intracanal medicaments in asymptomatic teeth.