Sendromik olmayan Fallot tetralojili hastalarda TBX1 gen mutasyon taraması
TBX1 gene mutation screening in patients with non-syndromic Fallot tetralogy
  1. Tez No: 157752
  2. Yazar: FERYAL ÇABUK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AJLAN TÜKÜN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Fallot tetralojisi, konotrunkal kalp anomalisi, TBX1 47, Tetralogy of Fallot, conotruncal cardiac anomaly, TBX1 48
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZET Sendromik olmayan Fallot tetralojili hastalarda TBX1 gen mutasyon taraması Fallot tetralojisi (FT), en sık rastlanan ve 22q11 delesyon sendromuna (22q11DS) en sık eşlik eden konotrunkal kalp anomalisidir. TBX1 geni ise 22q1 1 bölgesinde yer alan ve nöral krest migrasyonu ile konotrunkal gelişime etkisi olduğu bilinen bir gendir. Bu çalışmada sendromik olmayan (delesyon saptanmayan) FT'li hastalarda TBX1 geninin T-box bölgesinde yer alan 4, 5, 6 ve 7. ekzonlarında mutasyon varlığı araştırılmıştır. Bu amaçla 50 FT'li hastanın periferik kan örneğinden DNA izole edilerek PCR, SSCP ve dizi analizi gerçekleştirilmiş ve elde edilen sonuçlar kontrol grubu ile karşılaştın İm ıştır. Sonuçlar, bu bölgedeki mutasyonların izole FT etiyolojisinde rolü olmadığını ortaya koymaktadır. Ancak TBX1 geninin rolünü kesin olarak ortaya koyabilmek için T-box bölgesi dışındaki ekzonların ve ekzon dışı bölgelerin de çalışılması gerektiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY TBX1 gene mutation screening in patients with non-syndromic Fallot tetralogy Fallot tetralogy (FT) is the most frequently observed conotruncal anomaly which is accompanying in 22q11 deletion syndrome. TBX1 gene is localised on 22q11 and has a role in neural crest migration and conotruncal development. In this study, mutations in the exons 4,5,6 and 7 which lie in T- box region of the gene were investigated in patients with non-syndromic FT. In 50 patients and 50 healthy volanteers, PCR, SSCP and DNA sequencing were performed following DNA isolation from peripheral blood samples and the results were compared. The data shows that mutations in this region do not have a role in the etiology of isolated FT. On the other hand, it is thought that mutations on the other regions of the gene including regulatory sequences must be investigated to clear the role of TBX1 gene.