Ünye (Ordu) – Terme (Samsun) trol bölgesinde dip trol ağı ile avcılığın hedef ve hedef dışı av bakımından analizi
Analyzing the bottom trawl fisheries as targetted and untargetted catch in Unye (Ordu) – Terme (Samsun) trawling area
  1. Tez No: 521116
  2. Yazar: MEHMET FATİH SOYER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NACİYE ERDOĞAN SAĞLAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Balıkçılık Teknolojisi, Fisheries Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Dip Trolü, Iskarta Av, Hedef Dışı Av, Karadeniz, Bottom Trawl, Discards, Bycatch, Black Sea
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışma 2016-2017 av sezonunda, Ünye (Ordu) - Terme (Samsun) bölgesinde, ticari amaçlı dip trolü avcılığı yapan balıkçı gemilerinin avladıkları balıkların av kompozisyonu, av verimini, tesadüfi av ve ıskarta av oranlarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Toplam av kompozisyonu içinde hedeflenen avın ağırlık oranı % 77, tesadüfi olarak avlanan ürünlerin oranı % 7.87, ıskartaya ayrılan ürünlerin oranı ise % 15.13 olarak tespit edilmiştir. Araştırmada gerçekleştirilen 217 dip trolü operasyonu sonucunda mezgit (Merlangius merlangus euxinus), barbunya (Mullus barbatus), vatoz (Raja clavata), tirsi (Alosa immaculata), kaya balıkları (Gobius sp.), kalkan (Psetta maxima), pisi (Platichthys flesus), trakonya (Trachinus draco), lüfer (Pomatomus saltatrix), istavrit (Trachurus mediterraneus), köpek balığı (Squalis acanthias), izmarit (Spicara smaris), iskorpit (Scorpaena porcus), dil (Solea nasuta) yakalanmıştır. Mezgit balığı tür kompozisyonu içerisinde % 47.41 ile ve av miktarı bakımından % 83.367 ile en yüksek orana sahip balık türü olarak belirlenmiştir. Mezgit ve barbunya balıkları için, birim çabadaki av miktarını belirlemek üzere, aylık olarak hesaplanan en yüksek CPUE değerleri sırasıyla Şubat 2016'da 69.36 kg/saat/op.sa. ve Ekim 2016'da 23.00 kg/saat/op.sa.'dir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted aiming the determination of the catch composition, discards and incidental catch rates of bottom trawl vessels fishing in Ünye (Ordu) – Terme (Samsun) region during 2016-2017 fishing season in Turkey. During the survey 77% of the fish were found as target species, 7.87% as incidental catch and 15.13% as discards. As a result of the 217 bottom trawling operations, whiting (Merlangus merlangus euxinus), red mullet (Mullus barbatus), thornback (Raja clavata), pontic shad (Alosa immaculata), gobies (Gobius sp.), turbot (Psetta maxima), halibut (Platichthys flesus luscus), greater weever (Trachinus draco), bluefish (Pomatomus saltatrix), horse mackarel (Trachurus mediterraneus), dogfish (Squalis acanthias), picarel (Spicara smaris), scorpion fish (Scorpeana porcus) and sole (Solea lascaris) were caught. In terms of the species composition (%47.41) and fishing quantity (%83.367) the fish species caught in the highest rate in all period was whiting. The highest CPUE values calculated monthly in order to determine the amounth of fishing in the unit effort for the whiting and red mullet are respectively; 69.36 in February and 23.00 in October.