Bazı arşiv belgelerinin ışığında Kayseri 1843-1852 (Transkripsiyon ve değerlendirme)
Kayseri in the light of somet archival dokuments 1843-1852 (Tranchription and evaluation)
- Tez No: 521227
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CENGİZ KARTIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Kayseri, Şehir, Arşiv belgeleri, Sultan Abdülmecid, Osmanlı, Anadolu, Kayseri, City, Archive documents, Sultan Abdülmecid, Ottoman, Anatolian
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 203
Özet
Sultan Abdülmecid döneminde yaşanan Mehmet Ali Paşa'nın isyan teşebbüsleri ve kazandığı zaferler Devlet-i Aliye'ye zor zamanlar yaşatmış; Mehmet Ali'nin Mısır'dan sonra Suriye'yi de istemesi Büyük devletleri endişelendirmişti. Çünkü Avrupalı devletler Osmanlı Devleti'ne karşı Mehmet Ali Paşa'nın sadece bir güç oluşturmasını istemekteydi Osmanlı'nın yerine geçmesini istememekteydi. Osmanlı Devleti, eksik olduğu noktaları çeşitli reform hareketleri ile tamamlamaya çalışmış; bunun için de Tanzimat ve Islahat Fermanlarına başvurmuştur. Bu fermanlar ile eski kurumları koruma, yeniden canlandırma ve her zaman başvurduğu çarelere yönelmek yerine Batı'dan aldığı bir takım yeni uygulamaları kendilerine göre geliştirmişlerdir. Anadolu'nun Osmanlılar dönemindeki taksimatına göre, Kayseri Karaman Eyaletine bağlı bir sancak idi. Bugün Kayseri müstakil bir valiliğin merkezi olup, Erciyes Dağının kuzeye doğru uzanan eteklerinin sonundaki bir ovanın üzerinde bulunmaktadır. Önemli tarihi şehirlerden biri olan Kayseri şehri tarih boyunca siyasi, sosyal, kültürel… birçok yönden önemli gelişmelere sahne olmuştur. Kayseri şehrinde yaşanan miras, alacak-borç, sağlık, aşıcılık, tayin, Kayseri'nin vilayet oluşu… gibi olaylara değinilmiştir. Bunlar Başbakanlık Osmanlı Arşiv belgeleri ışığında açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Mehmet Ali Pasha's revolt attempts and victories in the reign of Sultan Abdülmecid lived a hard time for the State-i Aliye; Mehmet Ali's concern for Syria after Egypt had worried the Great Powers. Because European states wanted Mehmet Ali Pasha to form a power against the Ottoman State, he did not want to replace the Ottomans. The Ottoman State tried to complete the missing points with various reform movements; and for this he applied to Tanzimat and Islahat Fermans. With these fermans, instead of protecting the old institutions, reviving them, and aiming at the ones they always refer to, they have developed a number of new applications from the West. According to the order of Anatolia during the Ottoman period, Kayseri was a sanjak affiliated to Karaman Province. Today Kayseri is the center of an independent valley and is located on a hill at the end of the northern skirts of Mount Erciyes. Kayseri city, one of the most important historical cities, has been a major political, social, cultural ... Heritage living in Kayseri, receivable-debt, health, fertility, appointment, the province of Kayseri has been mentioned. These were tried to be explained in the light of documents of Prime Ministry Ottoman Archives.