Kronik miyeloid lösemili hastalardan tedaviye yanıtlı ve yanıtsız olanların BCR-ABL miktarı ile miRNA düzeylerinin karşılaştırılması
Comparison of BCR-ABL and miRNA expression levels in treatmentresponsive and treatment-unresponsive patients with chronic myeloidleukemia
- Tez No: 521260
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HİLMİ İSİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Hematoloji, Moleküler Tıp, Biology, Hematology, Molecular Medicine
- Anahtar Kelimeler: KML, Bcr-Abl, miR-10a, miR-150, miR-148b, KML, Bcr-Abl, miR-10a, miR-150, miR-148b
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Amaç: Kanser ve genetik ilişkisine ait çalışmalarda keşfedilen mikroRNA'ların hastalıkla ilişkileri sadece malignitelerle sınırlı olmayıp, kalp hastalıklarından santral sinir sistemine kadar birçok hastalık grubunda rol oynadıkları bilinmektedir. Çalışmamızda, KML'li hastalarda Bcr-Abl ve miRNA ekspresyon düzeyleri arasındaki ilişkiyi inceledik. Yeni tanı almış, tedavilerine yanıt alınmış ve tedavilerine yanıt alınamamış hastalarda hem Bcr-Abl miktarlarını hem de miRNA düzeylerini tespit etmeyi amaçladık. Bu üç farklı hasta grubunda ve sağlıklı kontrol grubunda miRNA düzeylerinin belirlenmesi ile miRNA'ların hem tanı anında biyomarker olarak kullanılabilmesi, hem de ilaç direncinin erken dönemlerde tespit edilerek en uygun tedavi şeklinin belirlenmesine katkı sağlayabileceği düşüncesiyle bu çalışmayı planladık. Gereç ve Yöntem: Bu tez çalışmasına yeni tanı almış ve KML tanısıyla izlenmekte olan 75 hasta ve kontrol grubu olarak 25 sağlıklı birey dahil edilmiştir. Çalışma için hastalardan ve kontrol grubundan alınan tam kan materyallerinden RNA izolasyonları yapıldıktan sonra Real Time Pcr cihazında hem Bcr-Abl hem de miR-10a, miR-150, miR-148b, miR-130b gen ekspresyonlarına bakıldı. Bulgular: İyi prognoz olduğu ileri sürülen miR-10a gen ifadesi, yeni tanı ve yanıtlı hasta gruplarında yüksek bulundu. İyi prognoz olduğu ileri sürülen miR-150 ve kötü prognoz olduğu ileri sürülen miR-148b gen ifadeleri yanıtsız hasta grubunda düşük bulundu. Sonuç: KML hastalarında miR-10a'nın teşhis ve tedavi takiplerinde biyomarker olarak kullanılabileceğini, miR-150 ve miR-148b gen ifadelerinin azalmasının tedaviye yanıt alınamamasında anlamlı olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: It is known that the microRNAs discovered in cancer and genetic association studies are not only limited to malignancies but play a role in many disease groups, from heart diseases to the central nervous system. In our study, we examined the relationship between Bcr-Abl quantities and miRNA levels in patients with CML. Aim was identified both Bcr-Abl quantities and miRNA levels in patients who were newly diagnosed, with and without response to treatment. So miRNAs could be used as biomarkers at the time of diagnosis as well as determining the optimal treatment method to compare between patient groups and healthy controls by determining miRNA levels. Material and Method: In this study, 75 patients who were newly diagnosed or followed up with CML and 25 healthy subjects were included as control group. After RNA isolation from the whole blood materials taken from patients and control groups, both Bcr-Abl and miR-10a, miR-150, miR 148b, miR-130b gene expressions were examined in Real Time Pcr. Results: miR-10a gene expression, which was suggested to good prognosis, was upregulated in the new diagnosis and response patient groups On the other hand, gene expression of miR-150 and miR-148b, which were suggested to good and poor prognosis respectively, were downregulated in the patient group with outresponse.. Conclusion: We believe that miR-10a can be used as a biomarker in diagnostic and therapeutic follow-ups in CML patients, and that the decrease in miR-150 and miR-148b gene expressions is not significant in response to treatment.