Kilis-Musabeyli yöresinin folklorik özellikleriyle incelenmesi
Folkloric characteristics of Kilis-Musabeyli region
  1. Tez No: 521317
  2. Yazar: ALİ TOHUMCU
  3. Danışmanlar: DOÇ. ÜNAL İMİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Müzik, Folklore, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Folklor, kültür, halk oyunları, halk kültürü, Musabeyli
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Müziği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Folklor, halkı bilme, tanıma anlamına gelen Türkçe karşılığı ''Halk Bilimi'' olan bir kavramdır. Halkın kültürel kimliğini ortaya koyan en önemli unsurlardan birisi de folklordur. Geçmiş yıllardan günümüze kadar gelen uzun bir süreç içerisinde Anadolu insanlarının gelenek ve göreneklerini gerek yazılı, gerek sözlü kaynaklar doğrultusunda yaşattıklarını ve kendilerinden sonraki nesillere aktardıklarını görmüş oluyoruz. Bu kültür aktarımlarını genellikle sözlü kaynaklar ve görsel kaynaklar oluşturmaktadır. Sözlü kaynaklar genellikle halk türküleri alanında, görsel kaynaklar ise genellikle halk oyunları alanında etkili olmuştur. Anadolu coğrafyasında insanları topluluk halinde bir araya getiren en önemli unsurlardan biriside şüphesiz ki halk oyunlarıdır. Halk oyunları icra edilen yörenin kimliğini, benliğini yansıtan kültür değerlerinden birisidir. Toplulukların geleneklerine bağlı kalarak icra ettikleri halk oyunları insanları bir araya getirirken uzlaştırıcı, barışçıl düşünceleri de bir araya getirmektedir. Geleneklere bağlı yaşayış biçimleri olan topluluklar kendi kültürel kimliklerini hayatlarının her safhasında ortaya koymuşlardır. Bu araştırma Kilis-Musabeyli Yöresindeki kültürel kimliğin araştırılması ve ortaya çıkan kültür değerlerinin incelenmesi hedefi doğrultusunda yapılmıştır. Bu doğrultuda araştırma, yazılı kaynaklardan sınırlı sayıda bilgiler elde edilerek, daha çok yöredeki alan araştırmaları ve yöre halkı ile mülakatlar ve bilgi edinmeler sonucu yapılmıştır. Alan araştırmasında Musabeyli Yöresinin köylerine gidilerek orda yaşayan kişilerle halk oyunları, gelenek ve görenek, kılık kıyafet, halk çalgıları ve halk kültürü hakkında mülakatlar sonucu elde edilen bilgilere ulaşılmış ve kayıt altına alınmıştır. Bu kişiler Araştırmanın Sözlü Kaynaklar bölümünde mevcuttur. Yazılı Kaynaklar ise araştırmanın Kaynakça bölümünde mevcuttur. Araştırma yöre kültürüne hizmet doğrultusunda bir sonraki yapılacak olan araştırmalara yol göstermek amacıyla yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Folklore is a consept that is'public consciousness' which means to know and recognize the people. One of the most important elements of the cultural identity of the people is folklore.We have seen that Anatolian people live their traditions and customs in line with written and verbal sources and send them to the next generations in long period of time.These cultural transmissions often constitute verbal sources and visual sources.Oral resources were generally influential in the field of,folklore,and visual sources were generally influential in the field of folk dances.One of the most important elements bringing people together in a community in Anatolia is undoubtedly folk dances folk dances are one of the cultural values that reflect the identity and self of the place being performed.Folk dances, which are carried out by adhering to the traditions of communities,bring people together and bring them together in a conciliatory,peaceful way.Communities with tradition-depented forms of life have revealed their cultural identity at every stage of their lives.This research was carried out in order to investigate the cultural identity in the Kilis-Musabeyli region and to examine the cultural values that emerged.In this context,research has been limited to obtaining a limited number of sources from the written sources,mostly as a result of field surveys and interviewswith the local people and obtaining information.In the field research,the villagers of the Musabeyli region attended and recorded information on the people living there,resulting in interviews about folk dances, traditions and customs,costumes,folk dances,and folk culture.These people are available in the oral resources section of the research.The research was conducted in order to Show the way to the next research activities in the direction of local cultural services. Key Word: Folk, culture, folk dances, folk culture, Musabeyli