Kayseri ili çerezlik kabak ekiliş alanlarında görülen yabancı otların tespiti ve çerezlik kabak yetiştiriciliğinde damlama sulama yöntemiyle farklı sulama dozlarının yabancı otlanmaya etkisinin araştırılması
Determination of weeds in pumpkin cultivated areas of kayseri̇ and investigation of the effect of different irrigation doses on weeds by drip irrigation method in pumpki̇n cultivation
  1. Tez No: 521384
  2. Yazar: ÇAĞRI ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAN IŞIK, PROF. DR. HALİL KIRNAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancı Ot, Çerezlik Kabak, Survey, Sulama Dozu, Weed, Pumpkin, Survey, Irrigation dose
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Kabakgiller (Cucurbitaceae), karpuz, kavun kabak gibi sebzeleri içine alan yetiştiriciliği yaygın olarak yapılan önemli bir familyadır. Kayseri ilinde yapılmış olan bu çalışmanın amacı; Çerezlik kabak ekim alanlarında bulunan yabancı otların tespiti ile yabancı otların rastlama sıklıkları ve yoğunlukların saptanmasıdır. Bununla beraber farklı sulama dozlarında çerezlik kabak bitkisindeki yabancı otların yoğunluğu ve çeşitliliğinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Kayseri ili çerezlik kabak ekim alanlarında bulunan yabancı otların rastlama sıklıkları ve yoğunluklarının saptanması amacıyla 2014-2015 yıllarında Bünyan, Develi, Sarıoğlan, Tomarza ve Yeşilhisar ilçelerinda toplam 70 kabak tarlasında survey yapılmıştır. Yapılan bu survey çalışmaları sonucu 22 farklı familyadan 73 yabancı ot türü tespit edilmiştir. Surveyin yapıldığı arazilerdeki m2'deki yoğunluklara bakıldığında en çok problem olarak tespit edilen tür 6,286 bitki/m2 ile Chenopodium album L. (sirken) olmuştur. Bunu 4,428 bitki/m2 ile Amaranthus retroflexus L. (kırmızı köklü tilki kuyruğu) izlemiştir. Rastlama sıklığı açısından en çok görülen türler ise % 100 C.album, %97,14 A. retroflexus, olarak belirlenmiştir. Damlama sulama yöntemiyle farklı sulama dozlarının yabancı otlanmaya etkisinin araştırıldığı çalışmada ise sulama dozu arttıkça yabancı ot biyomaslarında da artış tespit edilmiştir. Uygulamalar ortalama biyomas ağırlığı açısından değerlendirildiğinde en fazla kuru biyomas ağırlığının yabancı otlu kontrol uygulamasından (161,16 gr/0,25 m2) elde edilirken en az kuru biyomas ağırlığı I0 uygulamasından biyomas ağırlığının yabancı otlu kontrol uygulamasından (52,41 gr/0,25 m2) elde edilmiştir. Araştırmada en yüksek verim 136,15 kg/da ile I100 uygulamasından elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Cucurbitaceae is an important family of vegetables that are common in the world, such as melon, watermelon, cucumber and pumpkin. The aim of this study is to determine the frequency and density of weeds. Also, it is aimed to determine the density and diversity of weeds in pumpkin growing at different irrigation doses. In this study, Bünyan, Develi, Sarıoğlan, Tomarza and Yeşilhisar districts have done surveying of pumpkin growing fileds, In addition, in Kayseri Erciyes University Agricultural Research Center, the effect of different irrigation doses on yield and quality of pumpkin plants and weed density was investigated. Survey was carried out in a total of 70 fields in 2014-2015 in order to determine weed densities in Kayseri province pumpkin growing fields. The result of this survey, seventy-three weed species belonging to 22 different families have been identified. When we look at the density in m2 of the fields where survey is made, the most problematic species that has been C.album with is 6,286 plant / m2. It is fallowed by Amaranthus retroflexus L. with 4,428 plants / m2. The most important species in terms of frequency of occurrence were 100 % C.album, 97,14 % A. retroflexus, It has been identified. An increase in weed biomass was detected as the irrigation dose increased. When evaluating the average biomass weight, least biomas weight were obtained from the I0 application, while the maximum biomass weight was obtained from the weedy application.