Investigation of natural gas hydrate potential of the south caspian sea
Güney Hazar Denizi'nin doğal gaz hidrat potansiyelinin incelenmesi
  1. Tez No: 521424
  2. Yazar: ZHALA MUSTAFAYEVA CHAGHLAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT PARLAKTUNA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği, Petroleum and Natural Gas Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Doğal Gaz Hidratları, Hazar Denizi, Güney Hazar Denizi, Çamur Volkanları, Monte Carlo Yöntemi, Natural Gas Hydrates, Caspian Sea, South Caspian Sea, Mud Volcanoes, Monte Carlo Method
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 199
Özet
Gelişen teknoloji ile enerjiye olan talebin artması ve geleksel hidrokarbon kaynaklarının sınırlı olması, araştırmacıları yeni temiz enerji kaynaklarının keşfine yöneltmektedir. Derin deniz sedimanlarında ve permafrost bölgelerde bulunan yüksek miktarlardaki gaz hidratları, bunların içindeki metanın dünyanın gelecekteki temiz enerji kaynağı olabileceğini göstermektedir. Gaz hidratların içindeki enerji potansiyeli, dünyanın yer yanından araştırmacıları bunların oluşum şartlarını ve içindeki metan miktarını araştırmaya teşvik etmektedir. Hazar Denizi özellikle Güney Hazar Denizi kısmı gaz hidratların oluşumu için uygun şartlara sahip bir çevre oluşturmaktadır. Düşük jeotermal gradyan, süratli sedimentasyon, çok sayıda çamur volkanları, uygun sıcaklık ve basınç ve aktif bir şekilde devam eden hidrokarbon oluşumu gibi kendine mahsus özellikleri, bölgeyi araştırmaya değer kılmaktadır. 39N, 50E - 40N, 50E and 39N, 52E - 40N, 52E arasında yerleşen hedef alan, Apşeron bölgesini ve birkaç çamur volkanı içermektedir. Fakat su derinliği 100 m'den az olan bölgeler araştırma alanının dışında tutulmaktadır. Toplam alan paragrafın devamında belirtilecek olan özelliklerine göre üç kısma ayrılmıştır. i) Chevron tarafından 1998'de yapılmış olan araştırmaya göre, tabana benzeyen yansımalar gözlemlenmiş olan kısım 200-600 m arası su derinliğinde olup, gaz hidratların yoğun olduğu bölge olarak çalışılmıştır. ii) Gaz hidratların oluşumu için uygun olan koşullar Hazar Denizi'nde geniş bir alana yayılmıştır. Bu bağlamda, 100-1000 m su derinliğinde diğer bir bölge belirtilmiş ve gaz hidrat içeren bölge olarak adlandırılmıştır. iii) Gaz hidratların oluşumu için gerekli koşulları sağlayan 60'tan fazla çamur volkanı olduğu olduğu halde, bunların 17 adeti gaz hidrat potansiyelleri göz önünde bulundurularak çalışmaya dahil edilmiştir. Literatürden elde edilmiş olan tuzluluk, gaz compozisyonu ve jeotermal gradyan verileri Monte Carlo simulasyonu kullanılarak bu üç bölgenin gaz hidrat potansiyelini tahmin etmede kullanılmıştır. Hacimsel hesaplamalar için alan, kalınlık, hidrat doymuşluğu, gözeneklilik, kafes doluluk oranı ve hacim oranı parametreleri gerekmektedir. Gaz hidrat yoğun bölgenin alanı 7.30108 km2 ve gaz hidrat içeren bölgenin alanı 1.681010 km2'dir. Çamur volkanı kraterlerinin yarıçapları belirlenen özgün değerlerinin iki katı olarak varsayılmış ve toplam alanları 5.94107 km2 olarak hesaplanmıştır. Her bir bölge için gaz hidrat kararlılık zonu kalınlığı sıcaklık-derinlik grafikleri doğrultusunda belirlenmiştir. Hidrat doymuşluğu, gözeneklilik, kafes doluluk oranı ve hacim oranı parametreleri yayınlar ve benzer çalışmalarda kullanılan değerler doğrultusunda kararlaştırılmıştır. Ortalama erişilebilir kaynak hacmi, gaz hidrat yoğun bölge için 1.501012 Sm3; gaz hidrat içeren bölgeler için 1.481013 Sm3; ve çamur volkanı kraterlerinin içi ve çevresi için 1.651010 Sm3 olarak tahmin edilmiştir. Hedef bölge için toplam erişilebilir kaynak hacminin ortalaması 1.641013 Sm3 olarak hesaplanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre çalışma alanı yüksek gaz hidrat ve temiz enerji potansiyeline sahiptir.
Özet (Çeviri)
Considering the improved technology, increase in demand on energy and limited conventional hydrocarbon resources make researchers look for new clean energy alternatives. Existence of large amount of gas hydrates in continental margins and permafrost regions shows that methane in gas hydrates may be the next clean energy supply of the world. The energy potential of gas hydrates has been encouraged researhers from all around the world to understand conditions for occurrence of gas hydrate and estimate the amount of methane in them. The Caspian Sea, especially the South Caspian Sea, is a convenient environment for generation of gas hydrates. Low geothermal gradient, rapid sedimentation, a great number of mud volcanoes, suitable temperature and pressure conditions and actively generation of hydrocarbons are some unique characteristics of the region which make it worth for exploration. The targeted area lies within the coordinates 39N, 50E - 40N, 50E and 39N, 52E - 40N, 52E, which includes Apsheron area and several mud volcanoes but excluding the parts shallower than 100 m water depth. The total area is subdivided into three sections based on the following characteristics: i) Existence of bottom simulating reflections (BSRs) is observed in Apsheron area from Chevron's exploration in 1998. This area is studied as gas hydrate concentrated zone at 200-600 m water depths. ii) Since suitable conditions for gas hydrate occurrence spread to a very large area in the Caspian Sea, another area is specified and named as gas hydrate bearing zones between 100-1000 m water depths. iii) 17 mud volcanoes are studied on their gas hydrate potential although more than 60 mud volcanoes show suitable conditions for hydrate formation in the South Caspian Sea. Salinity, gas compositions, and geothermal gradients obtained from literature are utilized in the estimation of gas hydrate potential of all three sections through Monte Carlo simulation. Area, thickness, hydrate saturation, porosity, cage occupancy and volume ratio parameters are needed for volumetric calculations. Area of the gas hydrate concentrated zone is 7.30108 km2 and area of gas hydrate bearing zone is 1.681010 km2. Radii of craters of mud volcanoes are assumed as large as twice of their original radii and theır total area is calculated as 5.94107 km2. Thickness of gas hydrate stability zone (GHSZ) for each zone is determined by temperature-depth diagrams. Hydrate saturation, porosity, cage occupancy and volume ratio are determined from analog studies and literature. The mean of accessible resource volume is estimated as 1.501012, 1.481013, 1.651010 Sm3 of gas for concentrated zone, bearing zone and in and around of craters of mud volcanoes, respectively. The mean of total accessible resource volume of targeted areas is estimated as 1.641013 Sm3. The results show that the area has great potential of gas hydrates and clean energy supply for future.