Interpretative phenomenological analysis of disgust in traumatic experience
Travmatik yaşam deneyimlerinde tiksinmenin rolünün yorumlayıcı fenomenolojik analizi
- Tez No: 521474
- Danışmanlar: PROF. DR. FARUK GENÇÖZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Tiksinme, Yorumlayıcı Fenomenolojik Analiz, Travma, Aile içi İstismar, Kendilik
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
Bu araştırmanın amacı aile içi istismara maruz kalan kadınların tiksinme deneyimlerini incelemektir. Bunun için tiksinmenin yapısı, tiksinmenin nasıl deneyimlendiği, tiksinme ile nasıl başa çıkmaya çalıştıkları, tiksinmenin diğer duygular ile nasıl etkileşim halinde olduğu üzerinde durulmuştur. Araştırma amacı doğrultusunda, aile içi istismara uğramış altı kadın ile yarı yapılandırılmış görüşmeler yürütülmüştür. Tüm katılımcılarla toplamda 41 birebir görüşme yapılmıştır. Görüşmeler, yorumlayıcı fenomenolojik analiz ile analiz edilmiştir. Analizler sonucunda, 1) tiksinmenin deneyimlenmesi üst teması tiksinme deneyiminin alanlar arasında bulaşıcılığı; tiksinmenin sindirimsel ifade şekli, tiksinmenin ilişkilendirilmesi alt temaları ile; 2) diğerine yönelik tiksinme üst teması, istismarcının güçlü pozisyonundan rahatsızlık, diğerinin sosyal konumundan tiksinme, istismarcının ötekileştirilmesi, diğerinden fiziksel olarak tiksinme, diğerine ait özellikten tiksinme alt temaları ile birlikte, 3) kendine yönelik tiksinme üst teması kendinden tiksinme ifadeleri, fiziksel olarak beğenmeme, cinsellikle ilişkili öztiksinme, kendine yabancılaşma istismarcıyı hatırlatan yönlerden tiksinme alt temaları ile birlikte; 4) tiksinme ile başa çıkma yolları üst teması iyiye odaklanma, tekrar anlamlandırma, tiksinme ile ilişkili kişiden kaçınma, kendini yeni ilişkiler içinde yeniden tanımlama, istismarcıyı yeni bir kimlik ile yeniden tanımlama, kendisinde istenilmeyen yönleri istismarcıya yansıtma alt temaları ile birlikte, 5) tiksinmeye eşlik eden duygular kopukluk, suçluluk, utanç, öfke, nefret alt temaları ile beş üst tema belirlenmiştir. Sonuçlar, implikasyonlar, ve kısıtlılıklar literatür çalışmaları ile ilişkili olarak tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to explore experience of disgust of women in domestic abuse. Thus, we focused on structure of disgust, how disgust is experienced, how victims cope with disgust, how other emotions interact with disgust. For this aim, semi-structured interviews were conducted with six women who had been exposed to domestic abuse. Totally, 41 interviews were conducted. They were analysed with interpretative phenomenological analysis. Finally, five superordinate themes, namely, (1) experience of disgust with subordinate themes of contamination of disgust across different domains, gustatory expression of different type of disgust, association of disgust; (2) other oriented disgust with subordinate themes of disgust triggered by the power position of the abuser, disgust elicited by social position of other, otherization of abuser, physical disgust from other, disgust from part related to trauma; (3) self oriented disgust with subordinate themes of self-loathing expressions, physical dislike, self disgust related with sexuality, alienation to self, abuser reminder disgust; (4) coping strategies for disgust with superordinate themes of focusing on the good, effort to find an excuse of abuse of perpetrator, avoidance from disgust related one, re-identification of self with new relationship, re-identification of other with new identity, reflecting unwanted sides to abuser; (5) accompanied emotions to disgust with subordinate themes of detachment, guilt, shame, anger, hate were determined. The results, implications, limitations were discussed within context of relevant theories in the field.