09.06.2010 tarihli kanun tasarısı ışığında Türkiye'de kamu personel sisteminin sorunları ve çözüm önerileri
Concorning the draft legislation dating 09.06.2010 the issues of public staff rejime in Turkey and some solution propasals
  1. Tez No: 521495
  2. Yazar: MAHMUT ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜZEYYEN EROĞLU DURKAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu personel sistemi, Kamu personel sisteminin sorunları, Liyakat, 09.06.2010 tarihli tasarı, Public personnel (staff) regime, The problems of public personel system, Merit, The proposal dating June, The 9.th, 2010
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışmanın amacı, kamu personel sisteminin başlıca sorun alanlarını ortaya koymak ve bu sorunlara ne tür çözümler getirilebileceği üzerine değerlendirme yapmaktır. Bu konuda 657 sayılı Kanun'da değişiklik öngören 23 maddelik 09.06.2010 tarihli“Devlet Memurları Kanunu ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”taslağı çerçevesinde, hem mevcut sorunların değerlendirilmesi hem de ortaya konan sorun alanlarına ne tür çözümler getirdiği tartışılmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde kamu personel sisteminin özelliklerinden ve ilkelerinden bahsedilmiştir. İkinci bölümünde, istihdam şekillerine ve türlerine göre kamu personel çeşitlerine ve bunların özelliklerine değinilmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise, kamu personel sisteminin başlıca sorun alanları ve sorunların nereden kaynaklandığı üzerinde durulmuştur. Çalışmamızın son bölümünde ise, kamu personel sisteminin sorun alanlarına 657 sayılı Kanun'da değişiklik öngören 09.06.2010 tarihli tasarı kapsamında ne tür çözümler getirildiği ifade edilmiştir. Çalışmamızı genel olarak değerlendirdiğimizde 09.06.2010 tarihli tasarının da kamu personel sisteminin başlıca sorun alanlarına çözüm getiremediği söylenebilir. Getirilen çözüm önerilerinin bazı sorun alanlarında netice verebileceği belirtilebilir. Tasarının, sorun alanlarının tamamına çözüm getirememesinin nedenlerinden birisi, 657 sayılı Kanun göz önüne alındığında 23 maddelik değişikliğin kısıtlı kaldığı ve getirilmeye çalışılan değişikliklerin tam olarak açıklığa kavuşturulmadığıdır. Belirlenen sorun alanlarının çözüme kavuşturulması için daha kapsamlı bir değişikliğin yapılması ve 657 sayılı Kanun'un tamamının gözden geçirilmesinin daha faydalı olacağını söylemek yerinde bir değerlendirme olacaktır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to set on some main issues in the field of public personnel regime and to evaluate what kind of resolutions could be done. This subject will be argued in the frame of 23 article alterations due to the modifications of the law of public servants, dating 09.06.2010 and also its probable solutions will be studied. In the first part of this study the features and principles of public personnel regime were mentioned. In the second part, according to amplayment types, the variety of public staff and information about their properties were dealt. In the third section of our study it has been dealt with the basic promlems of public personnel regime and what are the reasons fort hat issues. In the last section, due to 09.06.2010 daled legislation what kind os solutions have been introduced in the 657 numbered law was evaluated. When we judge our study, we should admit that even the proposal dating 09.06.2010 cannot bring any serious solutions to the main questioning areas. Homever, some proposals may yield to fair resolutions. If we question why this proposal is not enough to solve existing problems, one should accept that 23 articles are very insufficient and corcorning the law no: 657 in whole, the aimed modifications are not clarified at all. In order to resalve predatermined problematic areas, it is assesed to do more comprebensive alterations in the law numbered: 657.