Giresunspor futbol kulübünde oynayan profesyonel sporcularda D vitamini ve total antioksidan seviyesinin belirlenmesi
Definition of the total antioxidant capacity and vitamin Dlevels in professional athletes who play football in Giresunspor
- Tez No: 521499
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEGÜL ÇEBİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: sporcu, sporcu beslenmesi, futbolcular, D vitamini, total antioksidan kapasite, athletes, sports nutrition, soccer players, vitamin D, total antioxidant capacity
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Çalışmanın amacı, profesyonel futbolcuların serum vitamin D ve serum total antioksidan kapasitelerinin belirlenmesidir. Çalışma grubunu Giresunspor Futbol Kulübü'nde oynayan 56 profesyonel futbolcu (26'sı A takım, 30'u alt yapı takımları) oluşturmaktadır. Kontrol grubunu ise 30 gönüllü, sağlıklı erkek birey oluşturmaktadır. Çalışma grubuna yüzyüze uygulanan anket verilerinin hesaplanması ve yorumlanmasında SPSS 21 paket program kullanılmıştır. Ayrıca BİA prensibi ile çalışan InBody 230 cihazı ile futbolcuların vücut bileşimleri tespit edilmiştir. Çalışma grubunu oluşturan futbolcuların serum D vitamini seviyeleri referans değerlerle (≥30 ng/ml) kıyaslanmıştır. Serum total antioksidan kapasite ise kontrol grubunu oluşturan 30 gönüllü, sağlıklı erkek bireyler ile karşılaştırılmıştır. Çalışmanın sonucunda, futbolcuların ortalama serum 25(OH)D seviyeleri 31,68 ng/ml olarak belirlenmiştir. Yeterli miktarda D vitamini düzeyleri; protein sentezi, kas gücü, atlama yüksekliği ile hızı, egzersiz kapasitesi ve fiziksel performans artışını sağlarken; stres kırıkları, yaralanma, düşme, kas gevşemesi, kas ağrısı ve güçsüzlüğü oranlarında ise azalmaya neden olmaktadır. Futbolcularda optimal performansı korumak ve arttırmak için serum 25(OH)D düzeyleri oldukça önem taşımaktadır. Egzersiz sırasında serbest radikallerin oluşması ve oksidatif stres gelişiminin, optimal performansı ve antrenman sonrası toparlanma dönemini etkilediği bilinmektedir. Çalışmaya katılan futbolcuların ortalama serum antioksidan kapasite değeri 1,97 olarak belirlenmiştir. Futbolcuların kıyaslandığı kontrol grubunun ortalama serum antioksidan kapasite değeri ise 1,94'dür. Antrenman sırasında metabolik hızda artış görülmektedir, bu da serbest radikallerin hızla açığa çıkmasına neden olmaktadır. Bu düşünceye rağmen, çalışma ve kontrol grubu arasında serum total antioksidan kapasite bakımından büyük bir farklılık olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of the study was to determine serum vitamin D and total antioxidant capacity of professional football players. The work group consists of 56 professional football players (26 teams A, 30 substructure teams) playing in Giresunspor Football Club. The control group consisted of 30 volunteer healthy male subjects. The SPSS 21 package program was used to calculate and interpret the survey data applied face to face to the study group. In addition, the body composition of the players was determined by the InBody 230 device which works with the principle of BIA. Serum vitamin D levels of the soccer players were compared with reference values (≥30 ng / ml). Serum total antioxidant capacity was compared with 30 healthy volunteers in the control group. As a result of the study, mean serum 25 (OH) D levels of the players were determined as 31.68 ng / ml. A sufficient amount of vitamin D levels; While protein synthesis, muscle strength, jumping height, speed, exercise capacity and physical performance increase; stress fractures cause a decrease in the rates of injury, fall, muscle relaxation, muscle pain and weakness. Serum 25 (OH) D levels are very important for maintaining and improving optimal performance in football players. The formation of free radicals and oxidative stress during exercise is known to affect optimal performance and recovery period after exercise. The mean serum antioxidant capacity of the participants was found to be 1.97. The mean serum antioxidant capacity of the control group was 1.94. There is an increase in metabolic rate during training, which leads to a rapid release of free radicals. Despite this thought, there was no significant difference in serum total antioxidant capacity between the study and control groups.